В договора за продажба на българските активи на ЧЕЗ на „Инерком” има клауза, която изисква от дружеството купувач да окаже сътрудничество по делото срещу България в Международния център за уреждане на инвестиционни спорове. Това съобщава „Хосподарски новини”, цитирайки източник от ръководството на чешката компания.

Ако искът на ЧЕЗ срещу българската държава в базирания във Вашингтон арбитраж бъде удовлетворен, обезщетението може да достигне близо 600 млн. евро. Това е основната причина чешката компания да не желае да продаде бизнеса си в България на държавата.

„Сега си представете как ще се съгласим собственик на българската ни компания да стане някой, срещу когото водим арбитражен спор за такава сума - просто не можем да го позволим”, посочва източникът на чешката медия.

Според „Хосподарски новини”, цитирани от Банкеръ, в момента от ЧЕЗ подготвят нов стратегически вариант – да се съгласят на продажба на контролен пакет от акции на българското правителство, ако то приеме да плати определено обезщетение по делото в арбитражния съд.

В повечето случаи дори подобен иск да бъде удовлетворен, отсъдените обезщетения са много по-ниски от максималните размери, така че от чешкото дружество не рискуват нищо.

При най-доброто за ЧЕЗ развитие на събитията, компанията може да спечели от продажбата на бизнеса си в България над половин милиард евро.

Междувременно чешкият зам.-министър на финансите Ондрей Ланда, който е член на надзорния съвет на ЧЕЗ и за когото се твърдеше, че е пратил на българския премиер Бойко Борисов данни за източниците на финансиране на сделката с „Инерком България”, категорично отрече да е правил такова нещо.

Междувременно едставителите на "Инерком" са запознали ЧЕЗ с искането на българската държава да участва в сделката за продажбата на компанията. Това става ясно от съобщение до медиите от фирмата купувач "Инерком".

На срещата между "ЧЕЗ а.с." и "Инерком България" в Прага са обсъдени две теми.

Съгласувани са действия съгласно подписания договор между двете страни във връзка с процедурата по подаване на уведомление пред Комисията за защита на конкуренцията. Разговаряли са и за желанието на българското правителство да участва в сделката.

Разговорите ще продължат и през следващите дни. За резултата от тях "Инерком България" ще информира всички заинтересовани страни, допълват от компанията.