Огромен бум на жилищното кредитиране е отбелязан през последната 1 година. Въпреки войната към края на март 2022 година кредитите за апартаменти и къщи са 14,485 млрд. лева. Това представлява рекордното 18,3% увеличение на размера на ипотеките на годишна база.

През предходните години увеличенията са били съответно 14,5% за 2019, 11,6% увеличение на жилищните кредити за 2020 и 16,5% ръст през 2021 година, показват данните на БНБ.

Здравната криза, локдаунът и несигурността на домакинствата през последните години забави изкуствено жилищното кредитиране. Имотният пазар и строителството бяха едни от малкото сектори, които през последните две години, продължиха да запазват устойчиви тенденции на ръст, макар и инерцията по увеличаването им леко да намаля. Ниските лихви по жилищните кредити обаче продължиха да стимулират пазара и възможността на практика почти всеки да закупи имот с пари, които ще изплаща през следващите 10, 15 или 20 години. Ръстът от почти 20% тази година говори за една своеобразна кулминацията на лесния достъп до банково кредитиране за покупка на имот.

Всеки четвърти имот в Пловдив е закупен с ипотекаВсе повече хора предпочитат договорната ипотека, която е без съфинансиране

Друга причина за бързото нарастване на средствата, които банките отпускат на нашенци за ипотеки, е ръстът на цените на жилищата. Все още няма данни за цените на имоти при фактически сделки към март 2022, но към декември 2021 година цените на жилищата на национално ниво са скочили с 9,4% на годишна база, като при новото строителство поскъпването е 8,4%, а при старото 10%. За Пловдив стойностите са съответно: средно 9,5% ръст, за старо строителство - 13,2%, а за ново - 4,9%.  

Рекорд в Пловдив: Скок на цените с 13% на жилищата старо строителство за 1 годинаАпартаментите са поскъпнали с близо 70% за 6 години

Все още не е ясно дали тенденцията по увеличение ще се запази със същия бурен темп. 

Последният доклад на БНБ сочи, че ако кредитирането продължи със същите условия, може да има риск, както за потребителите, така и за активите на банките. 

"Предвид рисковете от натиск върху качеството на активите и доходността, кредитните институции следва да разполагат с капиталова позиция, която да им позволи да посрещнат ефектите от потенциални неблагоприятни процеси в икономическата среда. Това е необходимо и поради запазващата се висока кредитна активност в сегмента на жилищните кредити, бързото нарастване на които би могло да засили вероятността от материализиране на кредитния риск при неблагоприятна динамика в доходите на кредитополучателите или спад на цените на недвижимите имоти, предоставени като обезпечения", пише в доклада на БНБ

Покупките на имоти у нас за първите три месеца от тази година са 48 875. Това представлява ръст от над 10% ръст на годишна база сочат данни на Агенцията по вписванията. В статистиката се включват всички видове сделки, не само тези с жилищни имоти. Отразени са само сделките с имоти, които имат акт 16. 

Ръст се наблюдава и при други видове кредитиране на домакинствата. 

Общо кредитите на домакинствата към март 2022 г. са 29.765 млрд. лв. (20.3% от БВП). Спрямо същия месец на 2021 г. те се увеличават с 14.1% (13.8% годишно повишение през февруари 2022 година).

Потребителските кредити възлизат на 13.740 млрд. лв. и се увеличават с 11.7% спрямо март 2021 г. На годишна база другите кредити намаляват с 1.5% (2.9% годишно понижение през февруари 2022 г.), като достигат 372.9 млн. лева. 

Бързите кредити по овърдрафт са в обем на 1,168 млрд. лв и намаляват съвсем незначително с 0.1%.