Приблизително всеки четвърти имот в Пловдив, закупен през първите три месеца на 2022 година, е придобит чрез ипотека. 

Общо 3534 са покупко-продажбите на апартаменти и друг тип недвижимо имущество на територията на Пловдив от началото на годината до 31 март. От тях 209 имота са закупени със законна ипотека, а 786 с договорна. Разликата при двата типа ипотеки е, че при законната има няколко условия, които трябва да бъдат спазени, като основното е тегленият кредит да е равен или е по-малък от размера на продажната цена на имота. 

Според експерти на пазара ниските лихви и такси по кредитите все още подкрепят и мотивират сериозно покупката на имот дори когато хората не разполагат със спестявания. Освен за инвестиция, имотите се закупуват и за основно жилище като алтернатива на живота под наем. Разчетите показват, че за имот под наем с рента от 600 лева за 20 години домакинството би платило общо 144 000 лева или около 74 хиляди евро - цена, на която в Пловдив все още се намират двустайни апартаменти. Или с други думи в дългосрочен план е много по-рентабилно да се закупи жилище, отколкото да се живее под наем. 

Продажбите в Пловдив през първото тримесечие е са съвсем малко под реализираните през същия период на 2021 година. Тогава сделките са били 3644. Ипотеките обаче са били малко по-малко - 975, като законните са били с 40 повече от тази година за сметка на договорните, които са с около 60 по-малко. Това показва, че все по-често домакинствата не искат да съфинансират кредита или пък взимат повече, за да направят ремонт или да обзаведат. 

При драстичния ръст на цените на строителните материали, дървесината и метала, няма изненада, че довършителните работи, ремонтите и обзавежданията са все по-голямо перо в бюджета при покупка на жилище. 

В национален план сделките с имоти през първото тримесечие са общо 48 875 и са с над 4000 повече отколкото през същия период на 2021.