В днешния материал ще си говорим за може би едно от най-любимите на всички ни неща – сладкарството и сладките изкушения. 
 
Цветно измазани, триизмерни, в различни форми - тортите днес представляват истински кулинарни шедьоври, от които чак ни "хваща жал" да си похапнем. 
 
Чудните десерти, които присъсват на всички важни за нас поводи, обаче не стават с вълшебна пръчица, а с две ръце, усърдие, доза въображение и щипка любов. 
 
Тя е млада, красива и с огромен талант в изработката на торти. Мина Аврамова е талантлив майстор-сладкар и вече има зад гърба си сериозни професионални постижения. Тя е една от онези онези късметлийки, за които работата не е просто задължение, а и истинско удоволствие.
 

Мина е родом от град Чирпан и е икономист по образование, но страстта и винаги е била кулинарията. Сръчната дама е омъжена и е майка на 8-годишна дъщеря, която умело върви по нейните стъпки и е повече от вероятно да наследи семейния занаят.
 
 
 
В работата си е срещала какви ли не причудливи поръчки за 3D торти от своите клиенти – глава на човек, анимационни герои, различни животни, сватбени торти на няколко етажа и много други.
 
 
Мечтата и обаче е да направи торта, която да представлява огромна коледна елха. Пред нашата медия тя признава, че обича да работи и с плодове, защото това е продукт, който се променя всеки сезон, "което я принуждава да преоткрива нови десерти през всеки сезон от годината", и защото техните текстури и цветове позволяват тя да разгърне художественото си творчество и да създава скулптури и форми с тях.
 
 
Мина Аврамова е част от екипа на MONRI sweet boutique, където освен торти се предлагат и ръчноизработени шоколадови бонбони  с различни пълнежи, различни видове парти десерти, бонбони с индивидуален надпис по конкретен повод и много други.
 
 
 
Коя е Мина? Откога се занимава със сладкарство, дали е било любов от пръв поглед или постепенно опознаване на това изкуство и кои са новите трендове в света на тортите - вижте в следващото интервю: 
 
- Защо се насочихте към сладкарството?
 
- За първи път изпитах желание да създам торта, след като получих подобие на такава за рождения ден на три годишната ми дъщеря. Казвам го с усмивка, защото ситуацията с тортата беше колкото комична, толкова и тъжна и не вкусна.
 
- Кога вие открихте, че притежавате този талант?
 
- След сътворяването на първата си торта, направих и втора и трета - всички за близки хора. Мотивацията от техните доволни усмивки бе искрено голяма и може би в този момент реших, че ще доразвия уменията.
 
 
- Трудно ли се става майстор на тортите?
 
- На този въпрос бих отговорила така. Трудно извоювах своето местенце в този бизнес. Не нося в себе си усещането за майстор на тортите, защото не спирам да се уча и да търся нови техники на работа в сладкарството. Това е един неспиращ процес на надграждане през последните 5 години, който за мое щастие внесе много радост в живота ми.
 
- Спомняте ли си първата направена от вас торта за клиент и каква беше тя?
 
- Спомням си първата направена торта за клиент. Беше сватбена, на три етажа, а клиента - моя приятелка, разбира се. 
 
 
- От къде черпите идеи и как поддържате творческата си мисъл?
 
- Идеи черпя от всякъде, слушайки музика или от нещо случайно, случило ми се през деня, но основно от интернет, Фейсбук и различните сладкарски групи в тях. Те бяха и са все още мой учител.
 
- Коя е най-ексцентричната и най-трудната поръчка, която сте получавали?
 
- Най ексцентричната или трудна не мога да определя, защото обожавам да създавам триизмерни торти, а всяка от тях създава различна емоция в мен.
 
 
- Както при облеклото, така и при сладкарството се появяват нови трендови. Как ще изглеждат най-актуалните торти през новия сезон?
 
- Най актуални този сезон, според запитванията от клиенти, които получаваме ще са тортите без захарно покритие в пъстри цветове.
 
 
- А какви са тенденциите при детските и при сватбените торти? Влия ли дизайна на вкуса ѝ? 
 
- По време на частичния локдаун на фокус бяха малките торти за домашни партита и предимно поръчки за детски торти. В момента работим по по-обемни заявки от клиенти, включващи както торта, така и сладка маса, придружени с парти декорация. Разбира се, всеки празник дали той ще бъде сватба, кръщенка или друг повод, носи със себе си своите характерни цветове и идеи. Но определено търсенето се ориентира към цветно измазаните торти без захарно покритие.
 
 
Вкусът не влияе на дизайна, освен ако не е триизмерна торта. Най предпочитаният вкус, особено в идващите летни месеци, е варианта ни от свежи спаначени блатове с пълнеж от маскарпоне и малина.
 
 
- Има ли сладко изкушение, което мечтаете да направите, но все още не сте събрала смелост?
 
- Да има! Ужасно много ми се иска да създам огромна коледна торта елха. Такава бе изработена в гр.Габрово по инициатива на Мария Озтюрк в Тера Мол Габрово. Тортата бе създадена на място в самия мол. Просто уникално! Не мога да преценя дали идеята да създадеш нещо подобно пред очите на хиляди хора и след това да им дадеш да вкусят частица от създаденото или заради самия адреналин от самото създаване ме карат да мисля за това постоянно. А колко хубаво би било да има по една такава елха във всеки град и за всички!
 
 
- С какво се отличава новото сезонно меню на MONRI sweet boutique?
 
- Вкусовете, с които работим, са предимно плодови, като есента заложихме на круша за пълнеж и тиква с кафе и канела за блат. За летните месеци сме се насочили към по цитрусовите комбинации.
 
-  Имате ли свои „закони” и „тайни формули”, които използвате?
 
- Да имаме, наричат се любов, грижа и отдаденост.
 
 
- Лесно ли успявате да съчетавате професията с отглеждането на дете?
 
- Не, не е лесно, въпреки че работното ми място е в близост до дома ми. Работният ми ден е повече от 12 часа и то почти всеки ден. Единствено желанието на дъщеря ми да е покрай мен и да се учи ме спасява, от пропуснати мигове с нея.
 
- И в заключение – какво за вас е времето, отделено за направата на сладки изделия?
 
- В определени моменти е моето всичко. Предвид часовата ангажираност. Доставката на всеки наш артикул извършваме лично, а в до 50% от случаите присъства и дъщеря ми. Усмивките и радостта, които буквално попиваме в този момент от клиентите ни, са мотивацията за мен да продължа.