„Основата на добрия грим е природната красота и чар на човека”. С това изречение започва работа професионалния гримьор Красимира Петкова. Тя търси романтиката и женствеността във всяка една от клиентките си и определя гримирането като изкуство, което хармонично трябва да бъде вплетено с индивидуалността на всяка една жена. Краси се занимава професионално с грим от пет години, като преди това е работили в сферата на администрацията.

Решава да промени живота си и се явява на интервю с демострация за професионален гримьор на известна марка козметика и го печели. От 140 човека избират само четири и тя решава да се впусне в новото приключение. Първи й се доверява дизайнерът Стоян Радичев, а после го последва и музикална компания.

В края на миналата година е участвала и в национален конкурс на „Велла”, който печели заедно в екип с фризьор и модел. Първото място в България ги изпраща и на световен конкурс в Берлин.

Потърсихме Красимира, тъй като до абитуриентските балове остава по-малко от месец. Голяма част от момичетата са си запазили гримьор още от септември, но други се доверяват на собствените си умения и избраните от тях продукти.

Какви са модните тенденции в грима през пролет/лято 2016, какви са гафовете и кои са иконите, на които подражават дамите?

Модните тенденции се диктуват от Милано, Лондон и Ню Йорк

Миналата година изключително актуални бяха матовите сенки и продукти, тази година ще има блясък в окото с металните отблясъци на всеки един цвят от гримьорската палитра. На мода остават ярките нюанси както в облеклото, така и в макиажа. Червило - червено, цикламено, кафяво, боровинка, мат или силно сиропирани в телесни нюанси устни. Гримът трябва да бъде съобразен с тоалета, като тази година преобладават рокли в тъмносиньо, червено, зелено и жълто и старо злато.

Изключително важно е да бъде избран детайл, който да бъде подчертан. За едно ярко червило например, устните трябва да имат изключително добър контур, форма и обем. Когато човек не притежава това, се акцентира върху друг детайл от лицето. Задължителен елемент при грима и тази година е очната линия.

Актуално е контурирането на лицето, което се прави с кремообразни или прахообразни продукти според типа кожа.

Важно е да има хармония и преливане. Ако се прекалили, се  получава обратният ефект - изострят се чертите на лицето. При дневна светлина се наблюдава ефекта „маска”

„Изключително често се наблюдава тази грешка. Българката е най-ярко гримираната и най-експериментиращата в грима жена. Чужденците наблягат повече на телесни цветове.  Напоследък, като вървя по улиците, у нас липсват нежните жени. С тази еманципация жените започват да придобиват мъжкото в професията и забравят, че са дами. Много често клиентите казват: „Гримирайте ме така, че да си личи”, за да може, когато отидат на събитие, да се познае, че са били на професионален гримьор. Това не е нужно! Професионалистът може да нанесе правилно само една очна линия и спирала и това да е достатъчно”, коментира Красимира.

При веждите нещата също стоят по подобен начин:

На мода тази година са плътните вежди. Всеки, който се прави самостоятелно, обаче да внимава за степента на плътност. Трябва да се съобрази спрямо големината и формата на главата, разстоянието между очната линия с миглите и веждите. Да я няма рязката чупка на веждите, която предава учуден вид. Най-иновативният продукт за вежди  е гел за вежди в богата цветова гама.

Препоръчва се изкуствените миглите да бъдат на цяла лентичка, а не поставени косъм по косъм. Тъй като при по-тежкия грим падат много частици и по-добре миглите да бъдат поставени най-накрая. Когато се купуват изкуствени мигли, е по-добре да се избират такива с естествен косъм (човешки или от норка).

Модните икони

Николета Лозанова и Андреа остават най-имитираните известни личности.

„Ако нямаш красотата на Николета Лозанова, колкото и добър да е гримьорът, няма как да се получи. Природата ни е създала не напразно различни и всеки трябва да се стреми към своята индивидуалност. Тези момичета са наложени на пазара и продават своята визия! Не всеки може да бъде като тях”, коментира гримьорката.

В модните тенденции при дрехите са навлезли много дантели и тюлове, което налага и една по-нежна визия като тази на София Лорен, Моника Белучи и Мерилин Монро.

Модните гафове

Много често се допуска прекалено контуриране на лицето. Друг гаф, който все още се забелязва, е разликата в цвета между лице и шия. Препоръчително в случая е използването на адаптивен фон дьо тен. Прекалено дебели вежди.

Друг проблем е очертаването на устните и прекомерно излизане извън контура им. Има техники да се увеличават устните, без да бъде толкова фрапантно и видимо. Повечето момичета увеличават устните си в горната част, а всъщност така развалят пропорциите на лицето. Винаги се увеличават странично. Устните се очертават с молив в цвета на червилото или един-два тона по тъмен, за по-интересни устни може да използвате два цвята червило. Тъмният цвят се нанася в крайчетата на устните, с другия постепенно се прелива и изсветлява в средата им.

„През последните години в България има все повече хора, които се интересуват от козметика, у нас вече се изгражда култура на външния вид. Момичетата не трябва да забравят, че красотата върви ръка за ръка и с доброто образование”, споделя Красимира.

Тя разказва също, че много майки подаряват на дъщерите си за бала урок за грим.

Едно е ясно, абитуриентският бал е веднъж в живота! Вечер, в която можем да експериментираме с грим, прическа и тоалет. Вечер, в която всички искат да бъдат най-красиви и атрактивни. Какво ще изберат абитуриентките тази година- нежен и изчестен грим или просто фолк ще разберем на предстоящите балове!

 

Състезанието в Берлин:

Красимира Петкова:

Още новини четете ТУК

Олга Даскалова, TNS.bg