Бизнесменът Димитър Георгиев, известен като Розата, бе удостоен със званието Почетен гражданин на Пловдив. Предложението бе гласувано на последната сесия на Общинския съвет, като единствено Димитър Чолаков се въздържа. Бизнесменът бе предложен за почетен гражданин от 11 души, сред които Спас Гърневски, Стефан Данаилов, доц. Никола Добрев, Анастас Бадев, Даниела Дженева и Кръстю Кръстев.

В мотивите им е застъпено, че  предложението за званието на Димитър Георгиев е по случай 65-тата му годишнина, както и неговата всеотдайна обществено-значима културна дейност в Пловдив, в това число и утвърждаването на фестивала „Сцена на кръстопът".

Димитър Георгиев вече е бил удостоен със звания. През 2000 годината той получава  званието “Меценат No 1 на град Пловдив”, а след това получава награда “Пловдив”, както и Почетен знак на Пловдив за дългогодишна активна спонсорска дейност в града. 

Бизнесменът е роден в ямболското село Синапово, а в Пловдив идва когато влиза в Университетът по хранителни технологии.  През 1991 година създава една от най-големите компании в България. През годините той няколко пъти е номиниран за „Бизнесмен на годината“. От 2010 година е почетен консул на Украйна у нас.

Той е собственик на един от спорните обекти под тепетата –  теренът с археологическите разкопки до Понеделник пазара. За него той имаше проект за направата на хотел с артцентър, но засега той е замразен. Последно името му се забърка със скандала с Митническия терминал в Пловдив, който той купи от Общината за 4,5 милиона лева.  През годините той събираше за всеки преминал камион такса от 31 лева, скоро там  трябва да бъде пуснат нов вход за камионите, който Георгиев жалеше в съда.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg