Заводски комин очерни със сажди и едри отпадъци жилищен квартал в Пловдив. Десетки граждани, живеещи в Гаганица, са подложени на периодично обгазяване от близкия завод за домакински препарати и пособия за почистване, споделят читатели на TrafficNews.

Черни сажди са покрили дворовете ни, налага се да мием всеки ден. От комина излизат пушеци с неприятна миризма. В дворовете и по улиците намираме гъби от дунапрен и черни хартии, дори не знаем какъв е произходът им. Десетки пъти сме разговаряли със собственика на завода, включително сме му показвали какво излиза от комина – няма обаче никакъв резултат“, споделят граждани пред TrafficNews.

Тяхната борба с обгазяването и замърсяването продължава вече няколко години. Многократно са сигнализирани различни институции, като преди 2 години именно фирмата „Сарс 12“ ООД бива санкционирана от РИОСВ-Пловдив за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, посредством пробита дупка в комина.

След глобата имаше затишие за около година. В последно време обаче всичко се повтаря. Понякога излизат цели горящи предмети. Притеснени сме, защото наблизо има бензиностанция и купища дървен материал. Трябва ли да се стига до сериозни инциденти?“, допълват пловдивчаните.

По техни твърдения, след санкцията на Регионалния инспекторат по околната среда и водите, коминът се използва само в почивни дни или по празници – тогава, когато институциите не работят.

„Преди време събрахме в една торба всички боклуци, излезли от комина, и ги занесохме на собственика. Той обаче вдига рамене. Оправдава се, че работниците правели това, а той им казвал, да не горят нищо. Абсурдно е шеф на фирма да няма контрол над дейността на работниците си“, коментират засегнатите в района. 

Според твърденията на гражданите част от къщите и сградата на фирмите Сарс са вързани на общ водопровод. Тръбите им поне веднъж годишно се оказвали запушени от купища боклуци и отпадъци, изхвърляни в каналите. Според тях работници във фирмата изхвърлят там и препарати, което е още един повод за екокатастрофа.

Справка на TrafficNews сочи, че въпросният комин, намиращ се на ул. „Васил Левски“ 168, е към фирмата САРС ГРУП-99 ООД. Неин собственик е Ахмет Куртулду, който е съдружник и управител във фирмите САРС 12 ООД, САРС ГРУП ЕООД И САРС ГРУП-99 ООД и други. Всичките са регистрирани на един и същи адрес „Васил Левски“ 168, имат едни и същи съдружници и дейността им е сходна.

След няколко опита на наш репортер да се свърже с фирмите се оказва, че номерата за връзка са неактуални. Все пак успяваме да намерим номер и установим връзка с един от активните номера на Ахмет Куртилду. В хода на разговора обаче ни бе обяснено, че твърденията на гражданите не са достоверни.

TrafficNews сигнализира за случая РИОСВ-Пловдив, които трябва да извършат проверка.

Ще продължим да следим темата в развитие. Очаквайте подробности!