Скандалът с питбула, който разкъса лапата на кучето Сузи в пернишкия квартал „Тева”, не остана без последствия. Полицията е направила проверка, а собственикът на питбула е получил предупреждение да извежда кучето си с намордник. Сигналът ще отиде в прокуратурата за последващи действия.Според Наказателния кодекс „който прояви жестокост към гръбначно животно, му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до 3 години и с глоба от 1000 до 5000 лева”, съобщава zapernik.com.

Хората, грижещи се за Сузи, написаха в страничката й във фейсбук: „От името на потърпевшите и засегнатите от инцидента със Сузи, която беше зверски разкъсана на 6 октомври вечерта, искаме да споделим следното: 
Целта да се даде по-широка публичност на случая е, за да се помогне на тежко раненото куче и да се потърси съдебна отговорност от човека, станал причина за това. Ще настояваме агресивни кучета, без значение от породата, да се извеждат само с намордници, за да не стават заплаха за хора и животни! Ние се разграничаваме от всякакви призиви за саморазправа с питбула или стопанина му, крайно агресивни изказвания, обиди и закани в социалните мрежи, защото те не помагат на никого в ситуацията и не това е целта! Освен че са неуместни, идеята на цялата тази човешка солидарност е да бъде полезна.

Припомняме, че Преди дни Елена Андонова излиза на обичайната си вечерна разходка в близката градинка с домашния си любимец. С нея е и Сузана – „дворното куче”, за което тя и съседите й се грижат от години, когато групата внезапно е нападната от питбул.

учето напада Сузана и я хапе в продължение на десетина минути. Елена разказва, че по никакъв начин не се провокирали питбула. По думите й собственикът не е направил нищо да спре кучето си от това да убие Сузана.

Дворното куче е спасено едва когато друга съседка вдига телефона си, за да снима случката. Тогава собственикът на питбула започва да дърпа своето куче и да разтървава животните.

2111196316.jpg
 

След инцидента собственикът на питбула побягва. Според съседите той живее в квартала от скоро, а кучето е участвало в организирани боеве. Свидетелите на инцидента подават сигнал до полицията, а собственикът е извикан на разпит и е получил предупреждение.

2111196317.jpg
 

По думите на мъжа той никога не е насъсквал кучето си срещу чуждо животно. Отрича питбулът да е участвал и в организирани боеве. По думите му след случилото се той и семейството му са заплашвани.

Сузана е приета в местната ветеринарна клиника с голяма кръвозагуба. Направена й е операция, но едното й краче може да бъде ампутирано заради сериозните нахапвания по време на боя.

TrafficNews.bg