"Просто нямам думи... В Пловдив, през 2016-а "гражданите" си изхвърлят пепелта от печките на импровизирано сметище в зелената площ!". Така започва писмото си до нас жена от Пловдив, станала свидетел на купчините с изхвърлена пепел в зелена зона в района на Пето ДКЦ в ЖР "Тракия". Тя ни е изпратила и снимки на така възмутилата я проява.

И наистина - с идването на по-студените месеци от годината комините в Пловдив започват да бълват дим. Много хора предпочитат да се отопляват на твърдо гориво чрез печки, а след тях няма как да не остава пепел. Тук идва въпросът къде да се изхвърля пепелта?

Дървесната пепел не е само достъпен за много градинари тор, а също така е много ценен продукт. Фосфорът от дървесната пепел се усвоява по-добре от растенията отколкото от суперфосфата. Дървесната пепел не само обогатява почвата с хранителни вещества, но също така намалява и нейната киселинност. Освен това създава по-благоприятни условия за развитие на полезната микрофлора и води до повишаване на добивите.

За да може пепелта да донесе повече ползи на растенията, е необходимо да се внесе правилно. При песъчливи почви тя се внася преся през пролетта с прекопаването, при глинести почви се внася през есента. Внася се на не по-малко от 8-10 сантиметра дълбочина в почвата, тъй като, ако се поръси върху повърхността, допринася за образуването на коричка, която е вредна за растенията и микроорганизмите в почвата. 

 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg