Пребитата от 18-годишен дрогиран пациент медицинска сестра в „Пирогов“ ще бъде оперирана, съобщи пред Би Ти Ви доц. Сопотенски от болницата. Според него обаче психичната травма на жената е по-тежка и едва ли може да бъде отстранена.

Пострадалата жена разказа за ужасната петъчна нощ, когато тя е дежурна в Клиниката по токсикология. „Приехме пациент с амфетамини, видяхме го с д-р Петкова и излязохме. Към 20,30 ч чухме мъжка реч и го видяхме в коридора. Казахме му: „Спокойно, спокойно“. Той се върна и отиде с гръб към леглото, и после се обърна. След това вече нямам спомен. Казаха ми, че с един юмручен удар ме е свалил на земята“, каза, едва говорейки от болничното легло сестрата. Бях шокиран и потресен от това, което видях, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Той бил неприятно изненадан от факта, че охранителната фирма, която охранява спешната болница, не успяла да залови младежа нито по време инцидента, когато той удря и троши, нито след бягството му от клиниката. Едно видеонаблюдение може да реши до някаква степен нещата, но няма да ги изкорени. Може да има полза само ако подобни нарушители бъдат наказвани и отиват в затвора, смята доц. Сопотенски.

 Той подчерта, че нападението над лекари го има и в Европа, и навсякъде по света, но у нас обществото и наличното законодателство не гарантират адекватна ответна реакция. Не е необходимо да се стига до убийство на лекар, за да стане ясно, че трябва да има наказания за тази агресия, каза доцентът. Той обясни, че част от пациентите са напуснали отделението по токсикология след ужасната петъчна нощ, а има хора от персонала, които не искат да останат на работа.