Тони Симидчиева е собственик на хотел в Пловдив. Бизнесът й вече е усетил ползи от това, че градът ще бъде Европейска столица на културата през 2019-та. Тя разказва, че дори сега, две години по-рано, повече чужденци посещават града. 

"Притокът на туристи няма по какъв друг начин да бъде обяснен при условие, че нищо друго не се е случило в Пловдив", разказва бизнесдамата. 

Съществува обаче риск основни събития от програмата за 2019-та година да не се състоят, което няма как да не се отрази и на броя на туристите. Организаторите от Фондация Пловдив 2019 обявиха, че все още чакат 6 милиона лева финансиране от държавата само за тази година. Държавното финансиране е ключово за сключването на договорите с органиациите, които имат одобрени проекти за събития през 2019-та.

Тони Симидчиева обаче е оптимист.

„Кой би бил против да има едно такова мащабно събитие в България? Европейска столица на културата не е само пловдивски проект, той е държавен проект. Това е добре за цялата държава", обяснява тя. Според нея каквото и правителство да бъде формирано след изборите, всяко ще помогне на Пловдив по пътя към 2019-та. А тогава туристите със сигурност ще бъдат дори още повече.

Вижте видео репортаж по темата: