Чай с билки от 4 краища на света предлагат в специализирания магазин за чай на Ботаникъл в Пловдив, който се намира в Капана. В състава на колекцията чайове „Secrets“ са използвани билки, които са характерни за съответния регион, разкрива главният технолог на „Ботаникъл” Антон Лазаров.

Единият от регионите е Азия, другите са Арабският полуостров, Южна Америка и Африка. 

За чаят от Америка например са използвани билки, които действат като афродизиаци. С какво е специална колекцията от чайове „Secrets“ – вижте във видеото на ТРАФИК ТВ:

 

 

В състава на африканските пакетчета от билки влиза най една от най-лековитите от горещия континент – Ройбос. Растението вирее единствено в района Кедърбърг край Кейптаун, Южна Африка и е мощен  антиоксидант. Ограничава действието на свободните радикали, увреждащи и разрушаващи клетките на организма. Укрепва имунната система и забавя процесите на стареене. 

Растението също така има свойства да облекчава стомашните болки.  Много майки до дават на бебета си, тъй като облекчава коликите. Влияе положително и при проблеми с кожата и акне. Повишава желязото в организма и има важно значение при обмяната на вещества. Освен лековитото растение в екзотичния чай от „Ботаникъл“  има джинджифил, малсилина, лимонена трева, розмарин, кардамон, лавандула и приятен аромат на лайм и ванилия.

Екзотичният чай от Африка може да бъде намерен в Пловдив в новооткрития магазин в новия магазин на българската компания „Ботаникъл“ на улица „Железарска“ №12-14. Там се предлагат повече от 80 вида билкови и плодови еликсири.

Компанията влага в продуктите си над 150 билки. Сто от тях са български - диворастящи, култивирани и лечебни растения с високо качество. Останалите петдесет идват от всички краища на планетата. Наред с традиционните за България лайка, мента и мащерка се предлагат редица екзотични растения.

Освен африканския чай, в серията – „Secrets“, може да бъде намерен и американски вид, който залага на мате, арония, мента, хибискус, катуаба, мака, гуарана и още растения.

Арабската версия е микс от джинджифил, портокалови кори, кардамон и сладък корен. Усещането за Азия създават билките пу-ерх, канела, черен чай, сенча, звезден анасон, карамфил, жасмин, индийско орехче и други.

Гамата „Fleurs“ пък е посветена на здравословни напитки за детоксикация, желание, енергия, спокойствие, уелнес и фитнес. „Ботаникъл“ започват преди четвърт век с изкупуване и преработка на билки. През 2008 г. семейната фирма започва да създава собствени изделия, черпейки от огромното богатство на българската флора, във фабриката си в село Чешнегирово, на 25 км от Пловдив.  

Стартират с билкови и плодови чайове и постепенно разширяват гамата на асортимента и пазарите. Първоначално износът е само за Германия, а впоследствие горещите им напитки получават топъл прием в Испания, Франция, Австрия, Хърватска и Италия. Днес вече билките им се предлагат на необятните пазари в Индия и Китай.