Австрийският министър на външните работи Себастиан Курц призова днес за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, предаде БТА.

"След турския референдум не можем просто да се върнем към текущите въпроси. Необходимо е да проявим честност що се отнася до отношенията Турция/ЕС", написа Курц в Туитър.

Австрийският външен министър, консерватор, призова за спиране на преговорите за присъединяване на Турция към съюза и вместо да това да бъде сключено споразумение за добросъседство. >Канцлерът Кристиан Керн, социалдемократ, заяви, че след вчерашния референдум "перспективата за присъединяване (на Турция) на практика е погребана". "Влизаме в нова ера", подчерта той.

Германски политици също призоваха за прекратяване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, изтегляне на германските войници от турската въздушна база „Инджирлик” и спиране на доставките на оръжия в отговор на вчерашния вот за разширяване на правомощията на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА.

Резултатът обезпокои Берлин, който има разногласия с Ердоган във връзка с разрастването на контрола му над всички сфери на управлението.

 „Пълноправно членство не може повече да бъде цел”, заяви Манфред Вебер, ръководител на Християнсоциалния съюз и лидер на групата на Европейската народна партия в ЕП, за държавната телевизия Цет Де Еф, като добави, че перспективите за присъединяване на страната са „голяма заблуда”.

Сара Вагенкнехт и Джем Йоздемир, ръководители съответно на опозиционните парти Левите и Зелените, призоваха за изтегляне на войниците на Бундесвера от турската въздушна база „Инджирлик”, където те участват в операция срещу „Ислямска държава”.