Президентът на САЩ Доналд Тръмп не се ръкостиснал с канцлерката на Германия Ангела Меркел при протоколната снимка в Овалния кабинет на Белия дом на срещата им на 17 март, защото не чул какво му казва тя. Това беше обяснението, което даде говорителят на Белия дом Шон Спайсър пред списание "Шпигел" относно причината за конфузната ситуация.

"Не мисля, че той е чул този въпрос", каза Спайсър пред германския седмичник. Това се превърна в едва ли не в най-запомнящия се и обсъждан епизод в края на срещата на високо равнище САЩ - Германия. Тръмп посрещна Меркел с подчертано уважение. Той лично я приветства на входа на работната си резиденция, подаде й ръка и след лека прегръдка я въведе в Белия дом, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

При протоколната снимка обаче фотографите помолили Тръмп и Меркел да си стиснат ръце. Германската канцлерка се обърнала към американския президент и попитала: "Е какво, да си стиснем ръцете?". Той обаче не отговорил. Вестник "Политико" твърди, че Тръмп седял до Меркел със замръзнала гримаса на лицето и гледал напред. Не е ясно дали той е чул нейните думи, посочва американското издание.

"Политико" отбелязва, че при първата среща, на прага на Белия дом, двамата са си стиснали ръцете. В същото време американското издание припомня, че Тръмп е критикувал остро Меркел по време на предизборната кампания в САЩ, а тя, вече след избирането му, на свой ред не се е изказвала положително за опитите му да забрани влизането в Съединените щати на граждани на редица страни с преобладаващо мюсюлманско население.