Турските санкции срещу холандското правителство след напрежението между двете страни "не са толкова лоши", но не са коректни. Това заяви холандският министър-председател Марк Рюте предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Холандците имат повече основания да са гневни, каза той.

Санкциите предвиждат замразяване на всички дипломатически връзки, макар да не засягат икономическите отношения.

От друга страна продължава да ми е странно, че в Турция говорят за санкции, когато виждате, че ние имаме причини да бъдем много гневни за това, което се случи през уикенда, каза още Рюте.

В събота холандските власти не отказаха на министъра на турския министър на външните работи Мевлют Чавушоглу да кацне в Холандия. По-късно на турската министърка на семейството и социалната политика Фатма Бетюл Саян Кая и беше наредено да напусне страната. Двамата министри смятаха да участват в събрания, на които да насърчат турската диаспора да гласуват с "Да" на предстоящия референдум в Турция на 16 април. Референдума е за разширяване на пълномощията на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Правителството на Рюте се разгневи от това, че турският президент Ердоган нарече холандците нацисти и от желанието му да проведе в събота митинги във връзка за референдума сред турците в Холандия, без да има разрешение за това. Всичко това се случва в контекста на провеждането на парламентарни избори в Холандия.