Близо 10 хиляди граждани на държавите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са присъединили към редиците на Ислямска държава в Ирак и Сирия. Ако те се завърнат в родните си страни, това би било голяма опасност за сигурността. Така смята новият председател на организацията - австрийският външен министър Себастиан Курц, на встъпителна реч във Виена.

Курц заяви, че ОССЕ ще се бори още по-сериозно с тероризма. Той изтъкна три важни аспекта в програмата на ОССЕ по време на австрийското председателство през 2017 г. Борбата с тероризма е основна цел. Тя трябва да бъде постигната не само чрез външни военни действия срещу "Ислямска държава", а и вътрешно чрез съвместна полицейска работа.

Втората цел са предотвратяването и откриването на причините за радикализацията и екстремизма, особено сред младите хора.

Третият приоритет на ОССЕ ще бъде подобряването на отслабналото доверие между държавите членки, както и намаляване на напрежението в конфликтните райони, най-вече в Украйна.