Първият български олимпийски медалист Борис Георгиев Николов - Моката е починал внезапно в дома си на 87-годишна възраст, съобщава БНТ.

Боксьорът печели бронзов медал за страната ни на олимпийските игри в Хелзинки през 1952 г., след като се класира за полуфинал в кат. до 75 кг. 

Легендата на родния бокс Борис Георгиев е роден в Добрич на 6 март 1929 година. Той е от голяма семейство - има четирима братя и една сестра.  На 17 години пристига в София с прякора си Моката, който получава, тъй като от 6-годишен сервира кафе „Мока“ при бате Таньо кафеджията.

В кариерата си е изиграл 289 мача, 54 от които на международно ниво. 

Той е 8-кратен републикански шампион с ЦСКА – от 1950 до 1957 г. Участвал е на три европейски първенства, както и на олимпийските игри в Мелбърн през 1956 г.

През 2010 г. е удостоен с орден “Стара планина”. На негово име треньорът Тодор Занданов нарече боксовата си зала в жк. “Дружба”. 

През 1987 година тогавашният президент на Международния олимпийски комитет - Хуан Антонио Самаранч, пристига в София, за да връчи лично на родния боксьор най-престижното отличие на организацията - сребърната огърлица с олимпийския орден.