Премиерът Бойко Борисов посети Пловдив и обеща градът да получи общо 20 милиона лева, за да се подготви за домакинството на Европейската столица на културата през 2019 година. Средствата ще бъдат дадени целево за инфраструктура свързана с културните прояви, но не за проекти.

„През 2019 година съм сигурен, че Пловдив ще бъде успешна столица на културата, която ще привлече много туристи от цяла Европа”, заяви Бойко Борисов.

Досега средства от държавата бяха дадени за Зоопарка и преасфалтирането на няколко булеварда в града. Фондация „Америка за България” дава 8 милиона и 200 хиляди лева, за да бъде изградено модерно защитно покритие, чрез което да бъдат експонирани останките от Епископската или Голяма базилика в центъра на Пловдив. Очаква се археологическият обект да приеме първите си туристи през 2019 година. Подробностите - във видеото на ТРАФИК ТВ:

 Голямата базилика ще нареди мозайката на туристическия маршрут на Пловдив.

Той ще започва от площад „Централен” и Античния Форум, ще мине през Одеона, а след това се предвижда връзка с входа на Голямата базилика. 

Общината ще облагороди цялото пространство между Голямата и Малката Базилика, като по този начин туристическият маршрут ще бъде и пешеходен.  Близо до последния обект е Източната Порта, която работа трябва да започне през следващите години.

Оттам маршрутът ще продължи през Стария град, Античният театър и Римския стадион.

Единични градове в света могат да се похвалят с такъв маршрут, с толкова много забележителности.

Голямата базилика в Пловдив е с 300-400 години по-ранна от тази в Плиска и по-голяма от нея с може би около 2000 квадратни метра.

Община Пловдив ще се ангажира и финансово за разкриването на базиликата, която реализираме в партньорство с фондация „Америка на България”. Стойността на обекта е 5 милиона лева, като новите разходи по разширението му ще бъдат поделени с фондацията.