Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 56-годишния Евгени за това, че при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи, като е употребил за това сила.

Евгени В. е осъждан многократно за престъпления от общ характер за периода от 1976 г. до 2013 г.

На 9 ноември 2016 г. обвиняемият Евгени и негов познат тръгнали с лек автомобил, марка „Фолксваген Голф“ от София за Пловдив. Двамата били извикани в Пловдив от неустановено по делото лице, което им се обадило по телефона и поискало, срещу заплащане, да отидат на адрес в града, за да получат определена сума пари.

Междувременно на домашния телефон на 87-годишна жена, която живеела в Пловдив, се обадил непознат мъж, който се представил за д-р Иван Иванов. Той съобщил, че внукът й бил пострадал при катастрофа и трябвало спешно да бъде опериран, като хирургическата интервенция щяла да струва 10 000 лева. Жената му отговорила, че има 8000 лева, от които приготвила да предаде 5000 лева за „операцията“.  

Евгени В. отишъл на адреса на възрастната жена, посочен от неустановеното по делото лице. Влязъл в коридора на къщата, а придружителят останал на улицата. Пенсионерката му казала, че ще предаде парите, но в присъствието на свидетел. Тогава Евгени В. решил да отнеме със сила сумата, която жената държала в ръката си. Той я блъснал на пода. Пострадалата паднала. Обвиняемият започнал да дърпа парите от ръцете й, като успял да вземе 3150 лева,  а останалите 1850 лева се разпилели в коридора.

След това Евгени избягал и заминал за София, като за случая е бил подаден сигнал в полицията. На 2 декември 2016 г. обвиняемият е бил задържан от органите на МВР. Разпитан в хода на досъдебното производство, той се е признал за виновен и е възстановил сумата на пострадалата жена.

Обвиняемият е с мярка за неотклонение „задържане под стража“ и се намира в затвора в Пловдив.