Двамата пловдивски професори, обвинени, че са взели подкуп от студенти, са отстранени от длъжност. Окръжният съд в Пловдив взе това решение по отношение на Симеон Василев и Николай Банков от Университета от хранителни технологии, срещу които са повдигнато обвинения за искане на подкуп от студенти, за да им пишат тройка на изпитите по техните предмети. До тук се стигна след разследване на Господари на ефира. Двамата преподаватели са освободени от ареста с мярка парична гаранция от по 5000 лева.

Окръжен съд Пловдив отстрани от длъжност и втория професор - Николай Банков, до приключване на разследването. Банков е един от двамата преподаватели от учебното заведение, които бяха арестувани заради приемане на подкупи за писане на оценки.

Според прокурора правата на професора трябва да бъдат отнети. Съществуват трите предпоставки за това. Първо, Банков е извършил умишлено престъпление, което се води тежко - подкуп. Второ, деянието, което е извършил, има връзка с работата му, т.е. той е положил оценки за изпит, без да е проведен такъв, като е взел пари за това. Ако остане на работа, Банков може да попречи за разследването, тъй като би могъл да повлияе върху администрацията и студентите в качеството му на ръководител на катедрата, смята обвинението.

Не на такова мнение бе защитникът на Банков. Според него у клиента му не са намирани нито белязани пари, нито други суми. Някой друг от негово име е поискал тези пари и реално е спекулирано с името му.

По-рано днес колегата му Симеон Басилев също бе отстранен от длъжност. Срещу него е повдигнато обвинение за искане на подкуп от 650 лева от студент, за да му пише тройка на два изпита.

Съдът прецени, че оставането на проф. Василев на работа ще затрудни разследването, което все още продължава. Той би могъл да повлияе пряко или косвено върху свидетелите, на които предстоят да се вземат обяснения, аргументира се съдът.

Още по темата може да видите ТУК