Подписи върху договорите за саниране на още 50 блока в Пловдив. На това се надяват от общинската администрация. Ситуацията около Националната програма за саниране повдига много въпроси, след като първият милиард предвиден за целта бе изчерпан и от Министерството на регионалното благоустройство обявиха, че спират сключването на нови договори. Впоследствие бе отпуснат нов милиард за целта.

Следващата седмица ще бъдат обявени победителите за обществените поръчки за първите блокове, така че да започне реално вече подготовката за работа, заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев. За тях се знае със сигурност, че има финансиране. Налице са и шест блока, за които няма подадени документи и при тях ще се мине не директно договоряне след това, обясни градоначалникът.

Същевременно продължава и събирането на документи от сдруженията, които искат блоковете им да бъдат санирани безплатно по програмата. "Има ли сключени договори, означава за нас, че има пари", заяви кметът във връзка със сключените вече договори за финансиране с Българската банка за развитие. Той посочи, че в големите градове като Пловдив всичко става по-бавно, защото не може да се мине с малки процедури. Първо се прави една голяма обществена поръчка за обследване, след това се прави друга голяма обществена поръчка за самата дейност. "Ние започваме с 50 блока, после ще продължим с още 50 блока", допълни кмета и изрази надежда, че новите договори също ще се сдобият с подпис, а следователно и финансиране.

Множество неясноти се появиха около програмата за безплатно саниране след изборите. На едно от последните си заседания правителството в оставка гласува поредният 1 милиард лева по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради или т.нар. "саниране". Парите бяха отпуснати, след като първият милиард беше изчерпан и от Лиляна Павлова обяви, че се спира сключването на договори. Тя обясни, че програмата ще продължи, ако бъде гласуван бюджета за следващата година, така както е предложен. Оказа се обаче, че средствата може да бъдат осигурени в края на годината.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg