От 27 февруари до 1 март Пловдив ще бъде домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града. В Международния симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“, който ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ ще участват членове на една от най-престижните специализирани организации - Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM) и учени от България, Италия, Франция, Гърция, Тунис, Сирия, Испания, Великобритания и Македония, съобщава PlovdivTime.bg

Организатори на Международния симпозиум са Община Пловдив, Международния комитет за консервация на мозайки (ICCM), Фондация „Балканско наследство“ и Сдружение „Български културни следи“. Основната тема на форума е свързана със съвременните постижения и предизвикателства в областта на реставрацията и консервацията на мозайки.

Темата е особено актуална за Пловдив в настоящия момент във връзка с интензивната работа по археологическите разкопки на Голямата епископска базилика на Филипопол от IV – VI в. Проектът за консервация, реставрация и експониране на подовите мозайки на древната църква се ръководи от доц. Елена Кантарева, която ще се представи резултатите от своята работа на конференцията.

В рамките на форума ще се обсъждат широк спектър от теми, свързани със социализацията на подобни обекти и тяхното ефективно управление в контекста на културата и туризма. Водещи международни експерти и учени ще изнесат данни и анализи за добри световни практики. 
По програма, в дните на своя престой участниците ще посетят Голямата епископска базилика, Малката базилика, Базата за реставрация и съхранение на мозайки на Археологически музей, Културен център „Тракарт“, Археологическия музей и ще разгледат забележителностите на Стария град.