Фондация Пловдив 2019 се нуждае от 6 милиона лева през тази година, за да може да започне подготовката на основни събития за 2019-а, когато Пловдив ще бъде Европейска столица на културата (ЕСК). Това стана ясно на пресконференция днес, на която екипът на фондацията даде своя отчет за свършеното през миналата година и бяха посочени част от плановете за тази.

Тези пари трябва да дойдат от държавния бюджет. 5 милиона лева би трябвало да бъдат отпуснати, но от фондацията ще искат шест. Тези средства са предвидени специално за съдържание. Те ще бъдат използвани за организация на част от събитията, между които и голямото откриване на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Само то ще струва 2 милиона лева.

„Нито едно правителство – нито предното, нито сегашното, нито бъдещото, ще провали такъв голям проект”, заяви зам.-кметът Амелия Гешева, която е член на Управителния съвет на фондацията.

Освен това от Община Пловдив преговарят с Министерството на културата за още средства за подобряване на инфраструктурата по време на подготовката за Пловдив – ЕСК 2019. Миналата година са започнали разговори за ремонта на Кукления театър, има писмо за ремонта и на Концертна зала. Има одобрен проект за фасада на сградата на Градската художествена галерия в Стария град.

Същевременно продължава събирането на пари от спонсори. Дори днес представители на фондацията са в София, за да преговарят с възможен спонсор. По план трябва да бъдат събрани 3,5 милиона евро. От екипа на „Пловдив 2019” посочиха, че по-важното е как спонсорствата да бъдат направени интересни.

Обмислят се различни форми на спонсориране. Събитията ще имат 4-5 основни спонсори, но освен това ще се преговаря с фирми от различни браншове – транспортни, логистични, застрахователни и други, за спонсорство чрез бартер. Такова е било препоръчано от екипите на други градове, които са били Европейска столица на културата.

Снимка: PlovdivTime.bg