Историкът и етнолог доц. д-р Ангел Янков гостува на Пловдивско историческо общество тази сряда, 14 декември. Д-р Янков е директор на Етнографски музей Пловдив, автор на 3 книги и множество научни публикации. Модераторът Димитър Герганов и д-р Ангел Янков ще засегнат теми като календарно-празничната система и календарът като начин на употреба, ракията в народната култура – поява в нашите земи и обредни функции, гилдиите на Пловдив и как се става майстор, занаятите в нашия град и ролята на еснафите, и още много други интересни неща.

Д-р Янков ще ни разкаже за предизвикателствата пред управлението на Етнографски музей Пловдив, а също така за археологическите експедиции в които е участвал из Родопите, Рила и Пирин през последните години. Ще се говори и за древни артефакти като мегалити, долмени и менхири, обект на култови практики от нашите тракийски предци. Някои от тях се използват и днес от местните хора като целебни места за различни болести, включително и един "лечебен" метеорит ситуиран в гробище... 

А сега да представим с няколко думи музея. Етнографски музей - Пловдив само след няколко месеца ще отпразнува своя 100 годишен юбилей. Постоянната експозиция на музея представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането. Да споменем и някои от редовните събития, които се провеждат: Международен фестивал на камерната музика, Нощ на музеите и галериите, Седмица на занаятите, Международно биенале “Майстори на карикатурата” и разбира се, Денят на майсторите в който се възпроизвежда ритуала в неговия автентичен вариант, известен от епохата на Възраждането по повод църковния празник Свети Спиридон. На този ден се извършва посвещаване в майсторско звание (тестерлик) – връчване майсторски свидетелства на новите майстори в музея.

Сбирките на Пловдивско историческо общество са отворени за публика и всеки има възможност да зададе своите въпроси. Срещата ще се проведе тази вечер, сряда, от 19 ч. в уютната сцена на клуб "Петното на Роршах", ул. "Йоаким Груев" 36 на ръба на Капана. 

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg