Оспорваните избори в Франция позволиха на немалко политици, с доста различни политически виждания, да бъдат близко до победата. В крайна сметка двама кандидати стигнаха до втори тур – изгряващият на политическата сцена Емануел Макрон и добре познатата в страната, а вече и в света,  Марин Льо Пен. Цяла Европа и дори целият западен свят гледа на изборите като решение на избирателите за това в каква посока ще поеме Франция – проевропейска и либерална или евроскептична и затворена към света. Нещо, което ще се отрази не само на страната, но и на целия Европейски съюз.

По-големият въпрос за нас обаче е какво ще означава победата на единия или другия за България. Изводи за това можем да си правим от идеите, които двамата кандидат за президентския пост на Франция защитават.

Марин Льо Пен е крайно-десният кандидат и доскорошен лидер на партията Национален Фронт. Партията става известна във Франция с крайно-дясната си реторика, опозиция срещу имиграцията и Европейския съюз и акцент върху традиционната култура и ценности на държавата. През 2015 г. Марин изключва собствения си баща от партията, на която той е създател, като един от опитите й да „де-демонизира” Националния Фронт.

Нейната опозиция към Европейския съюз и имиграцията, както и някои авторитарни наклонности, карат всички други традиционни партии и политици да се обединят срещу нея. Льо Пен обяви, че ако спечели изборите ще извади Франция от еврозоната и ще обяви референдум за излизането на държавата от ЕС.

Емануел Макрон, който взе първо място на първият тур на изборите, може да бъде описан като директна противоположност. Бивш финансов министър в правителството на Франсоа Оланд и никога не избиран на избори за политическа позиция, миналата година той създаде новата партията En March! (Напред!). На изборите изненадващо събра популярност и успя да надмине останалите кандидати на традиционните партии, като за първи път в историята никоя от тях няма да участва на втори тур. Макрон е центрист, обявявайки се „нито ляв, нито десен”. Вижданията му са силно про-европейски, за разлика от тези на другите кандидати, често говори с уважение към Европейския съюз, като на проект създал мир в Европа, и на митингите си вее европейски знамена.

Какво означава победата на един от двамата кандидати за България? Резултатът от изборите в Франция ще начертае два различни пътища за бъдещето на Европа, което пряко засяга страната ни.

Ако евроскептичната Льо Пен победи, това заплашва самото съществуване на Европейския съюз. За България, разпадането на съюза ще означава повече несигурност и икономически негативи, разпадането на единния пазар и неясно бъдеще, което може да доведе до политическа криза.

Победата на либералния Макрон, би означавало, че след Брекзит, поне за момента, евроскептичната и популистка вълна в Европа се забавя. Проевропейският политик обаче се обяви преди изборите за идеята „Европа на две скорости” - нещо, което България се опитва да избегне. Това може да доведе до разделението на едни държави в Съюза от други. Европа на две скорости вече съществува, смята Макрон и заявява, че „Френско-германската ос е главният реактор, както в еврозоната, така и в Европейския съюз”.

Може ли да се каже, че който й да спечели в Франция, България ще загуби? Вероятно. Но както мнозина припомниха на френските избиратели – винаги има по-голямо и по-малко зло.