Около 4 милиона лева трябва да плати Ботев Пловдив, за да развали концесията с Община Пловдив, заяви кметът Иван Тотев. Той заяви, че казусът с концесията на Колежа е на практика нерешим към този момент и реално двете страни са с вързани ръце.

„Искам да благодаря на г-н Георги Самуилов, който направи много за Ботев Пловдив. Знаете, в тази сфера само се дават средства. Но, това което сме говорили за развалянето на концесията и възможностите към момента са две различни неща”, изтъкна кметът. Той обясни, че на практика все още всички собственици на клуба не са ясни намерения,а ръководството и всички притежатели на дялове в отбора са две различни страни.  От едната е Сдружението на феновете, което е с 61 %, от друга страна ТЦ – ИМЕ, които имат 39 % от акциите. За да се развали концесията трябва да има единомислие от всички собственици на клуба. Контакт между Община Пловдив и ТЦ – ИМЕ не имало до този момент.

Друг проблем е договорът за концесията, който е бил правен още докато Цветан Василев бе начело на клуба.  Тогава от клуба са настоявали да няма опция концесията да се развали  по взаимно съгласие. Така, тя може да се отмени само по вина на една от двете страни. За да стори това  от Ботев трябва да се платят неустойки, които са около 4 милиона лева.

Тотев напомни, че Общинският съвет на 3 пъти е променял условията по концесията по настояване на клуба, но първичните параметри – развалянето й, няма как да се пипнат. От Общината обаче са готови при развитие на нещата да разсрочат задълженията дори за период от 10 години.

Тепърва обаче ще има разговори между клуба и градските власти.