Империята отвръща на удара. Така вероятно може да се обобщи случващото се в пловдивската дирекция на полицията през последния месец. След като щатът на заместник директор във втората по големина дирекция изненадващо бе съкратен, в момента полицията е под ръководството на комисар Атанас Илков – полицейският шеф разжалван сред трагичната операция в Лясковец. Това обаче очевидно далеч не изчерпва плановете на служебния вътрешен министър за близкото бъдеще на пловдивската дирекция. Вчера в ОД МВР – Пловдив е назначена комплексна проверка по линия на заявителските материали. Под тепетата са пристигнали четирима проверяващи – двама от Инспектората на МВР и двама от Главна дирекция Национална полиция. Те са командировани за седмица в Пловдив, като задачата им е да проверят всички 13 районни управления на областната дирекция.

Според източници на TrafficNews.bg комисията е била инструктирана лично от министъра Пламен Узунов, който е посочил конкретни слабости, където проверяващите трябва да се фокусират. Подобно действие има резон, тъй като самият Узунов бе начело на пловдивската дирекция близо година и знае ахилесовата пета на всяко от районните управления в града. От друга страна обаче доста от служителите са доста шокирани от изненадващия рейд, която идва в най- натоварения период, в който се подготвя охраната на изборите. Само преди дни е приключила рутинната проверка на Инспектората, която се прави във всяка дирекция преди изборите.

Реванш, лов на вещици или партийно поръчение? Какъв е мотивът за комплексната проверка?

В кулоарите на дирекцията се коментира, че крайната цел е отстрелът на настоящия директор ст. комисар Христо Разсолков, който е в болнични заради тежка травма на крака. Единственият начин той да бъде сменен, ако сам не подаде рапорт за напускане, е срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство. Тъй като обаче резултатите на пловдивската дирекция са едни от най- добрите в страната, ще бъде нужно нещо повече от мотив „слаби резултати” или „несправяне с работата”.  За нов екип също не може да се говори, тъй като  мандатът на служебния кабинет изтича с назначаването на новото правителство.

Очевидно овладяването на ключови дирекции е сред належащите задачи на служебното правителство, защото преди десетина дни щатът  „заместник директор” бе съкратен в 4 дирекции – Пловдив, Варна, Бургас и Хасково. Като мотив бе посочена административната реформа и  оптимизацията на позициите в министерството. В същото време същите позиции в по-малките дирекции остават, не са съкратени и длъжностите в  Главната дирекция в София.    

Според някои медии целта на  елиминациите в Бургас и Варна е замаскиране на сценария в Пловдив. До 2015 година Пламен Узунов ръководеше дирекцията под тепетата, но бе принуден да подаде оставка след скандал. Това се случи след като главният прокурор  Сотир Цацаров  сезира вътрешния министър Румяна Бъчварова за нарушения, извършени по време на разследването на катастрофа с убит пешеходец в Пловдив. 

След сложните административни лупинги, които се правят, за да се подменят уж безболезнено ръководствата на дирекциите, малцина вече вярват в мита за „административната реформа” и са наясно, че метлата е политическа.

Макар и свикнали с политическите рокади покрай избори, служителите приемат с огромни резерви тихия преврат, който тече в момента.  Проверките с неясна цел допълнително засилват демотивацията сред тях.