Традиционно, и тази година кукерите в Първенец излязоха да гонят злите духове и зимата на празника Сирни заговезни, за да има богата реколта през следващата стопанска година, видя репортер на Trafficnews.bg. Деца и възрастни - в разноцветни костюми, шестваха по улиците, а по-младите искаха прошка от по-старите с думите "Просто да ти е, и ти да си простен".

Още в ранни зори - в 5 часа сутринта, в началото на Първенец маскираните мъже се събраха и под звуците на зурните започнаха обиколката си по селото и гонитбата на злите сили. С дървените пръчки, наречени калъчки, те удряха всеки срещнат за здраве и берекет. Илия, Георги, Васил и Трайчо от малки всяка година гонят злите духове. Шият си сами костюмите. Музикантите са с зурни и тъпани и идват от Кричим. Тук има и много деца, вдъхновени от традицията, пазена от техните родители.
 
През това време жените приготвяха ритуалните храни на Заговезни - риба, масло, варени яйца, сирене, халва, като на видно място на трапезата поставяха бялата халва с ядки - традиционното ястие на Сирни Заговезни.

След празничния обяд хората от Първенец ще направят ритуалното хамкане с халва. Ще вържат дебел червен конец на тавана или на дълга пръчка, а в долния му край - парче халва. Конецът се задвижва и се люшка на всички страни, като всеки се опитва да улови, но само с уста, завързаното на него. Който успее, очаква го здраве и успехи през цялата година.