Решени сме на всички мерки, за да спрем покачванета на смъртността по пътищата. Това каза вътрешният министър Валентин Радев след извънредно заседание при премиера Бойко Борисов във връзка с войната по пътищата. През последните няколко месеца има повишаване на смъртните случаи по пътищата, констатира той. По думите му една от мерките е промяна в законодателството - разделяне на Закона за движение по пътищата.

Министърът на транспорта Ивайло Московски бе категоричен, че ще се работи активно по законодателната инициатива. Законът за движение по пътищата е един от най-често ремонтираните закони. Ясно е, че в този си вид не дава резултатите, които очакваме и ние и обществото. Подходът, който приехме, е да бъде разделен на две или на три части. Ще има отделен закон, който ще касае чисто движението по пътищата - маркировка, пътни знаци и начин на придвижване. Втората му част ще касае техническите изисквания към превозните средства - категориите превозни средства. Ако обособим трета част - тя ще бъде за начините, видовете обучения, подготовката на водачите, уточни Московски.

Бяха набелязани и мерки относно качеството на храните у нас. Така например над 30 чужди хранителни продукта, които се продават у нас и в Западна Европа, ще бъдат проверени от Агенцията по храните. Сравнителният анализ трябва да установи дали продуктите, продавани у нас, са с по-различно качество от тези в Западна Европа. Подобни проверки вече текат в някои страни от бившия Източен блок.