Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи мерки срещу картел на шест вериги бензиностанции. Решението идва дни след изборите. Преди повече от година започна разследването за картел при горивата. В сряда (29.03) от КЗК съобщиха, че е установила "пазарни условия, опосредстващи висока степен на прозрачност на ценовата политика, както и добро познаване на поведението на конкурентите помежду им." Институцията обаче не признава директно, че между бензиностанциите има картел.  

Преписката в КЗК е образувана спрямо "Шел България" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Еко България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "Петрол" АД, "НИС Петрол" ЕООД, "Лукойл България" ЕООД и сдружение "Българска петролна и газова асоциация", но мерките са задължителни само за "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД. 

Те под формата на вътрешни процедури и в срок до 30 дни трябва да гарантират: 

- забрана на контакти и обмен на информация с дружества - конкуренти и техните служители; 

- забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции; 

- забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в Сдружение "Българска петролна и газова асоциация"; 

- дисциплинарно наказание - уволнение за служители, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация. 

Мерките имат за цел да преодолеят "опосредстваната степен на прозрачност на ценовата политика, както и доброто познаване на поведението на конкурентите помежду им", пише expert.bg. Според Комисията за защита на конкуренцията независимостта на поведението на предприятията е необходимо да бъде гарантирана в максимална степен, с оглед обективните характеристики на пазара и с оглед обществената значимост на сектора на търговия с горива. 

От КЗК посочват, че са извършили проучването чрез поредица от проверки на място, както и са поискали да им бъде предоставена информация от самите фирми. "В този смисъл налагането на следните конкретни задължения е от фундаментално значение, както за установени факти към момента, така и за бъдещото поведение на пазарните участници в сектора, във връзка с което бе образувано производството", посочват от комисията. 

Припомняме, че ако картел между бензиностанциите беше категорично установен и потвърден от съда, то нарушителят плаща 10% от оборота си, реализиран на пазара, на който е извършено нарушението и за времето, за което е извършвано нарушението. 

Интересен факт е, че от КЗК изрично посочват, че няма участие в картел относно търговията на горива на дребно в България от страна на „Ромпетрол България“ ЕАД и Сдружение „Българска петролна и газова асоциация“ (чл. 15 от ЗЗК). 

Според експерти решението на КЗК едва ли ще повлияе върху цените на горивата в България. За миналата седмица средната цена на бензин A-95H беше 2,06 лева на литър, за дизела - 2,05 лева на литър, а за автогаза - 1,02 лева.