Учени от Саудитска Арабия изобретиха авангардна технология, която ще позволи откраднатите от нас лаптопи, таблети и смартфони да се саморазрушават, за да не попаднат нашите данни в неподходящи ръце, съобщава сайтът ZD Net, цитиран от БТА. Разработката е дело на екипа на Мустафа Хюсеин от университета за наука и технологии "Крал Абдула".

Тя може да бъде внедрена и при вече съществуваща, стара техника, за да може тя да се саморазрушава при кражба. Саудитските инженери са използвали разширяващи се полимери, които по команда просто смачкват чиповете на задигнатите от нас електронни устройства и по този начин те стават неизползваеми. Разрушаването става за броени секунди.
 
Сигналът за саморазрушаване може да бъде подаден от джипиес, ако устройството излезе извън обсега на апартамента или сградата, в която се ползва. Когато бъде задействана нужната команда, два електрода черпят ток от батерията и загряват до 80 градуса по Целзий променящия обема си полимер. В тези условия той се разширява седем пъти и започва да смачква чиповете, над които е поставен. Друг вариант за дистанционно задействане е чрез смартфон и специална апликация.Цената на саморазрушаващите се механизми няма да надвишава 15 долара.