6.2 млн. зелени сертификата и удостоверения бяха издадени у нас за първите шест месеца и половина, в които работи Националната здравно-информационна система. Само за няколко часа на 20 декември, когато стана възможно да се теглят документи за поставена бустерна доза, 195 хил. души се сдобиха с такъв. До същата дата общо 1.856 млн. бяха генерираните европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат, бяха над 276 хил. Удостоверенията за доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест - близо 30 хил. Общо бяха генерирани 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. А броят на новите удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември, надхвърлиха 230 хил.

Само за няколко часа: 195 хил. зелени сертификата за бустерна доза са издадени у насБлизо 6.2 млн. документа са генерирани през Националната здравно-информационна система от 1 юни до момента

Електронният сертификат за ваксинация у нас стана факт още на 19 януари. В първите дни всеки ваксиниран можеше да го получи по два начина – чрез електронен подпис или чрез личния си лекар. Документът бе представен от тогавашния здравен министър проф. Костадин Ангелов.

От 1 юли започна да се прилага единен цифров COVID сертификат за гражданите на Европейския съюз, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен резултат от PCR тест. Той бе необходим за пътуване в чужбина, но въпреки новините от цяла Западна Европа, че се изисква зелен сертификат за вход до редица обществени места, в България подобна възможност не се обсъждаше.

В началото на септември с настъпването на четвъртата COVID вълна, която бе и най-тежката досега, служебният здравен министър Стойчо Кацаров въведе нови мерки за справяне с пандемията. Преустановиха се множество масови мероприятия, спортни състезания, въведоха се ограничения за посетителите на заведения, пазари, плувни басейни и СПА центрове. Всички забрани в заповедта можеше да бъдат отменени, в случай че персоналът и посетителите са на 100% ваксинирани, преболедували или покажат отрицателен резултат от изследване.

Ново 20: Заведенията до 23 часа, ето я пълната ЗАПОВЕД за мерките срещу COVID-19Мерките ще са в сила поне до ноември

Заповедта предизвика многохилядни протести в София, Пловдив и други големи градове. В тях се включиха не само собственици на заведения и техните персонали, но и собственици на игрални зали и техните служители, доставчици, фирми за търговия с хранителни стоки и напитки, сватбени агенции, детски центрове. Те бяха категорични, че държавата е абдикирала от задълженията си и ги е оставила на произвола на съдбата. 

Близо 3 000 пловдивчани протестират срещу мерките , блокираха "Цар Борис Трети" НА ЖИВОПолицията не успя да спре гражданите, които искат оставката на здравния министър

Истински хаос в държавата пък се създаде на 19 октомври, когато на извънреден брифинг Стойчо Кацаров съобщи, че у нас се въвежда задължителен зелен сертификат. И той влиза в сила от 21 октомври. Така буквално „от днес за утре” българите трябваше да се сдобият с документ за ваксиниране, преболедуване или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR за допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Официално: България въвежда задължителен зелен сертификат за закрити обектиЗаповедта влиза в сила от 21 октомври

Явно със заповедта си Кацаров се е надявал, че се активизира ваксинацията, която към този момент бе около 25% - най-ниската в цяла Европа. Но предизвика объркване в държавата. Реакциите не закъсняха – представителите на най-засегнатите браншове бойкотираха заповедта и заедно с хиляди граждани отново излязоха на серия протести в столицата и в областните градове. Поискаха се оставки. В продължение на дни в страната цареше пълно объркване. При малкия брой ваксинирани изискването за зелен сертификат за посещение на университет, ресторант, хотел, фитнес, мол, театър, кино и пр. обрече десетки бизнеси на фалит.

Недоразумения имаше и с т.нар. безплатни тестове, които, оказа се, че са безплатни единствено в мобилната лаборатория в комплекс 7points. На всички останали места в Пловдив цената им започва от 10 лева. Опашки от желаещи да се тестват, за да могат да отидат на работа, се извиха пред пунктовете в града.

Междувременно органите на реда проведоха множество акции за разкриване на схеми за издаване на фалшиви сертификати. В една от тях бе замесен и кандидат-депутатът Величко Георгиев.

Напрежението в държавата продължи и заради двойния аршин, с който се прилагат мерките. Съвсем резонно бизнесът се възпротиви на решението зеленият сертификат да не важи за държавната администрация. Спорният документ бе сред най-обсъжданите теми в първите дни на 47-ото Народно събрание. В крайна сметка Министерството на образованието първо ще въведе зелен сертификат за всички свои служители от 24 януари 2022 г.А заради новия вариант на коронавируса Омикрон и растящата заболеваемост, Европейския съюз намали на 9 месеца валидността на електронния COVID сертификат. Мярката цели да ускори процеса на бустерното ваксиниране.

На 23 декември премиерът Кирил Петков обяви нова мярка за покачване на нивата на ваксинация у нас. По 75 лева допълнително към пенсията ще получава всеки пенсионер у нас, който тепърва се ваксинира или си постави бустерна доза.

Кирил Петков: 75 лева ще получи всеки пенсионер, който се ваксинира или сложи бустерПремиерът призова всеки да вземе решение за общото благо