България въвежда зелен сертификат. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров. Всички дейности, които се извършват на закрито до момента, от тук насетне ще могат да се извършват само при предоставяне на зелен сертификат при осигуряване на контрол на входа, посочи служебният министър.

Новата заповед, която въвежда тези мерки, е почти готова, ще бъде публикувана до края на работния ден. Зеленият сертификат и новите мерки влизат в сила 00:01 часа сряда срещу четвъртък, т.е. от 21.10.2021 година.

Така на практика достъпът до редица дейности и обекти с обществено предназначение ще се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Такава е практиката в редица държави на ЕС. Зелен сертификат ще се изисква за допускането на хора в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности, сред тях са всички кина, театри, молове, магазини над 300 квадрата, плувни басейни, фитнеси, ресторанти, барове, хотелите, университети. 

Изключения правят хранителните магазини, аптеките, градският транспорт, банки и финансови институции и администрациите. 

Зеленият сертификат ще бъде задължителен за достъп за всички хора над 18-годишна възраст.

Всички останали изисквания и ограничения за тези обекти ще отпаднат напълно. 

При откритите базари и тържища се въвежда ограничение по 1 човек на 8 кв. метра. Работодателите и органите на всички администрации са задължени да организират плаващо работно време, най-малко 50% да работят дистанционно. Въвежда се изискване за персонала на всички болнични заведения и старчески домове да работят със зелен сертификат.

Министърът на здравеопазването посочи, че приетите мерки са обсъдени с широка гама от заинтересовани групи от бизнеса, неправителствени организации, синдикати, експерти и администрация.

БАБХ, РИОСВ, МВР, областните управителите и общините ще трябва да следят за прилагането и спазването на новите мерки.

Припомняме, че антигените тестове са безплатни и важат 48 часа, но пробонабирането се заплаща персонално.