195 хил. зелени сертификата са изтеглени само за няколко часа през Националната здравно-информационна система (НЗИС) у нас. Това съобщиха за TrafficNews от „Информационно обслужване”.

Документът е наличен в системата от днес. Според новите изисквания, които ще са в сила за целия Европейски съюз от 1 януари, бустерната инжекция при двудозовите ваксини се обозначава като трета от общо 3, а при еднодозовите – като втора от общо 2. За генерирането на новия сертификат потребителите трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и на поставена бустерна доза или номера на някой от предишните генерирани сертификати.

До момента през НЗИС са издадени близо 6.2 млн. зелени сертификата и удостоверения. Системата за генериране на сертификати беше пусната в експлоатация на 1 юни 2021 г. Тоест, на месец са издавани около 1 млн. документа.

Общо 1.856 млн. са генерираните европейски зелени сертификати за ваксинация с разрешените ваксини. Сертификатите за преболедували коронавирусната инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат, са над 276 хил. Удостоверенията за доказано преболедували COVID-19 с положителен резултат от направен антигенен тест са близо 30 хил.

Общо са генерирани 2.747 млн. сертификата за отрицателен резултат от PCR или антигенен тест. Те са валидни съответно 72 часа и 48 часа от направеното изследване.

Общият брой на новите удостоверения за наличие на антитела срещу SARS-Cov2, доказани чрез лабораторен тест, които бяха пуснати на 11 ноември 2021 г., пък вече надхвърля 230 хил.