Във връзка с проектонаредбата за условията за реда за предписване и отпускане на лекарства, според която българите ще бъдат лекувани с най-евтините медикаменти, Trafficnews.bg се свърза с д-р Гергана Николова, която е общопрактикуващ лекар в столичната Пета градска болница.

Според нея няма повод за притеснения. "Това не е нещо ново за здравноосигурителните каси, просто при нас се въвежда в момента", обясни тя.

Попитана дали тази регулация не ощетява здравето на пациентите, д-р Николова заяви, че няма да има промени за здравето на пациента.

"Може да се предписва един и същи медикамент, просто на различна фирма. Има резон в това, тъй като здравноосигурителната ни вноска е 18.40 лева. Няма как да очакваме да получаваме топ медикамента на европейско ниво с толкова ниска здравна вноска", уточни още тя.

Д-р Николова: "В крайна сметка промените са с това, което е и по света. Идеята е да се започва с медикаменти на по-ниска стойност и ако няма ефект вече да се премине към по-скъпи. Аз подкрепям това решение".

По думите и няма да бъдат променяни терапиите на пациентите. "Няма да се прави компромис с качеството на лечение. Просто няма да се дава оригинала на дадено лекарство, а т.нар. генеричен продукт - фирма, която е закупила лиценза и произвежда същия медикамент, но за по-ниска стойност", допълни тя.

Според нея пациентите ще го приемат добре. "Представете си един хипертоник или човек с болно сърце, на който медикаментите му излизат някаква сума, която той не може да си позволи. Това не е просто антибиотик, който ще си купим еднократно. Тук говорим за лекарства, които се купуват всеки месец".

Това решение опира основно до джоба на пациента. "Да, има заболявания, за които има само скъпи медикаменти и тогава пациентите идват и казват "може ли да ми потърсите нещо подобно, но по-евтино, защото не мога да си го купя", поясни още д-р Николова.

А от гледна точка на НЗОК?

"Разходите на НЗОК се увеличават все повече и повече. Спестените пари (около 780 000 лв. годишно по изчисление на НЗОК) ще могат да се пренасочат за изследвания, за консултации, за профилактика - нещо, за което ние много настояваме - те ще бъдат за всички".

"Това не е в ущърб на пациентите. Няма лекар, който да се съгласи да направи нещо срещу здравето на пациентите. Ние искаме нашите пациенти да са добре. Когато дойде "г-жа Иванова" с пенсия от 300 лева дали ще може да си плати за оригиналния медикамент? Прави се в интерес на хората".

Ще ни лекуват само с най-евтините медикаменти! Защо?Това е риск за живота и здравето на българите, смята председателят на Българския пациентски форум