Въпреки пандемията от COVID-19 и ограниченията в плановия прием, които болниците имаха през 2020 г., в Пловдив са извършени 625 операции на сърце. Намалението спрямо 2019 г. е с близо 20%, но е по-малко от средното за страна. А УМБАЛ „Свети Георги” е на четвърто място у нас по брой извършени интервенции през годината.  Това показва анализ на "Индекс на болниците" на clinica.bg, изготвен на база данните на НЗОК.

С 24 на сто са намалели операциите на сърце у нас през миналата година в сравнение с предходната. Общо извършените интервенции на възрастни са 4448. От тях 3743 са с екстракорпорално кръвообращение или най-големите и сложни интервенции.  Другите 705 са без екстракорпорално кръвообращение.

Операциите са осъществени в десет лечебни заведения. Шест от тях са в София - УМБАЛ „Св. Екатерина", Токуда, "Аджибадем Сити Клиник", НКБ, УМБАЛ „Св. Анна", УБ „Лозенец". В Пловдив се извършват единствено в УМБАЛ „Св. Георги". Останалите са МБАЛ "Сърце и мозък" в Плевен и в Бургас, УМБАЛ „Св. Марина" във Варна.

Най-много големи операции през миналата година са направени в Токуда (611), "Аджибадем Сити Клиник" (546), „Сърце и Мозък" в Плевен (510) и „Свети Георги” в Пловдив (507). Относно интервенциите без екстракорпорално кръвообращение най-много са в Плевен – 174, и Пловдив – 118.

Като цяло дейността в частните клиники е по-малко засегната от пандемията, вероятно затова те бележат и по-малко намаление на дейността си.

Единствената болница, която е изключение и има увеличение на операциите през 2020 г., е „Сърце и Мозък" в Бургас. Там големите сърдечни интервенции са се увеличили от 181 през 2019 г. на 408 през миналата.