С легло за пълна изолация на пациентите разполага Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Както TrafficNews вече съобщи, болницата има заделени легла и е в готовност да приема пациенти със симптоми на коронавирус.  

Едно от леглата е специално оборудвано за лечение на хора с тежки инфекции. То е било закупено преди години, когато в света върлуваха вирусите на зика и ебола. Ако се наложи, сега в него ще бъдат настанявани болни от коронавирус, съобщиха от лечебното заведение.

„Това е легло-носилка, което осигурява пълна изолация и поддържа оптимална жизнена среда. Въздухът се пречиства, поддържат се необходимите влажност и температура”, обясниха от болницата. По този начин болният няма никакъв досег с околния свят, а лекарите и останалите пациенти са предпазени.

Тъй като леглото е на колелца, позволява с него пациентът да бъде транспортиран от друго лечебно заведение.

До момента леглото-носилка не е използвано, но всичките му системи са в изправност и готови за действие.

Как да се предпазим от коронавирус - съветва доц. Бойкинова от Инфекциозна клиника в ПловдивИмаме заделени легла за подобни случаи, при най-малките съмнения хората да търсят медицинска помощ, посоча специалистът