Инфекциозните отделения в страната имат заделени легла и са в готовност да приемат пациенти със симптоми на коронавирус. Съветът на специалистите е при най-малко съмнение за заболяването да се търси медицинска помощ при общопрактикуващите лекари. „В България, както и във всички страни в Европейския съюз и в целия свят, са взети много строги противоепидемични мерки, контролират се полетите на Летище София и Летище Варна, и се надявам да нямаме подобни случаи”, посочи пред TrafficNews доц. Олиана Бойкинова, която от 36 години работи в Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив.

„Виждам голямото напрежение сред населението и сред обществеността в целия свят по отношение на бързо разпространяващото се заболяване, т.нар. свръх остър респираторен дистрес синдром. Още през март 2003 г. Световната здравна организация взе мерки за контрол на заболяването, тъй като първите случаи бяха в този период. Оттогава не е имало такова бързо разпространение. Днес заразените са над 6000 човека, като вече има болни от 16 други страни извън Китай. Най-близки до България са Франция и Германия. Световната здравна общественост е накрак, взети са всички спешни противоепидемични мерки”, заяви доц. Бойкинова.

Специалистът обясни, че заболяването се причинява от едноверижен РНК вирус. Инкубационният период е от 2-3 до 14 дни. Заболяването обхваща предимно хора над 15 години, но всички възрастови групи могат да бъдат засегнати. Протича в две фази. Първата е респираторна, в която пациентите имат висока температура, над 38-39 градуса, обща отпадналост, болки в ставите и мускулите – симптоми, присъщи и за грипа и всички тежко протичащи вирусни инфекции. След това се появяват симптомите от страна на долните дихателни пътища – задух, пневмония с инфилтративни промени в белия дроб, липса на кислород, хипоксемия. Може да се стигне дори до белодробна вентилация и спешно настаняване в интензивните сектори.    

„Информацията е, че мутиралият вирус в момента в Европа е с по-умерено протичане, но нещата ежедневно се променят. Заразяването става както по аерозолен път, така и по контактно-битов и по фекално-орален път, чрез консумация на заразена храна от животни, най-вече месо, и замърсени ръце”, уточни доц. Бойкинова.

Нейният съвет за предпазване от заболяването е да се спазва добра лична хигиена. Задължително да се носи маска, която да се сменя периодично, поне 1-2 пъти през деня, след което да се изхвърля в специални контейнери. Маските да не се свалят със замърсени ръце, за да се говори по мобилен телефон или да се пипа по кожата. Ръцете да се мият обилно с вода и сапун, особено при използване на обществен транспорт, тоалетни и т.н. Да се внимава с консумацията на месо, което да бъде много добре обработено. Да се избягват интимни контакти, целувки и прегръдки.

„Няма специфични противовирусни средства за коронавируса. Хубавото е, че в момента се работи много, всички учени са активни. В Австралия дори са успели да изолират такъв вирус, подобен на китайския. В Хонконг в момента работят за ваксина, но това е един дълъг и скъп процес. Хората трябва да се предпазват, да са нащрек, но и да не се плашат, защото страхът не е добър учител”, категорична е доц. Олиана Бойкинова.

Трима под наблюдение за коронавирус в София, слагат нови термокамери на летищетоДържавата е предприела всички мерки за сигурност, уверяват институциите

Първи случай на коронавирус в ЕвропаЗаразеният е в стабилно състояние

Две болници у нас в готовност да лекуват коронавирусДосега в Китай били доказани 4 поколения на предаване