Лекари от Центъра за рак на Джеймс Греъм Браун в Университета в Луисвил откриха протеин, който играе ключова роля при затлъстялото население и ги прави по-податливи на рак, особено рак на гърдата.

Редица съединения се произвеждат в мастната тъкан, едно от тях - FABP4 (протеин, свързващ мастните киселини) е необходим за обработката и разпределението на неразтворими във вода мастни киселини. При нормални условия някои от тези протеини навлизат в кръвта, но тъй като се натрупва повече мастна тъкан, съдържанието на FABP4 в кръвта става прекомерно.

Според доцента от катедрата по микробиология и имунология, авторът на изследването Бинг Лий, протеинът се наблюдава в два механизма, които стимулират взаимодействието между мастните клетки и компонентите на злокачествените тумори. Първо, той се натрупва в някои макрофаги, насърчавайки растежа на тумора. Второ, чрез кръвообращението, FABP4 взаимодейства директно с раковите клетки на гърдата.

"Нашето проучване показа, че именно FABP4 е отговорен за основния молекулен механизъм, който осигурява връзката между затлъстяването и рака на гърдата. Освен това установихме, че с понижаване на активността на този протеин, растежът на тумора намалява, дори ако нивото на затлъстяване остава същото. Понастоящем се знае, че затлъстяването може да допринесе за развитието на 13 вида рак, мисля, че този списък може да бъде продължен, щом имаме повече данни “, каза ученият.

Участниците в проучването възнамеряват да разработят методи за лечение, за да поддържат нормални нива на FABP4, като използват лекарства или специфични антитела, което от своя страна, според тях, ще позволи да се предотврати прогресията на някои видове рак