Броени дни, след като докладът на медицинския надзор потвърди, че няма пропуски в диагностиката и лечението на 3-годишния Александър, БЛС защити екипите на трите столични болници. Доктор Елена Георгиева от педиатрията, която беше отстранена заради проверката, съобщи, че утре се връща на работа, предаде БНТ.

Тя е изпратила и писмо до премиера. В него иска Бойко Борисов да излезе с позиция по случая след доклада на медицинския надзор. Доктор Елена Георгиева твърди, че излязла в неплатен отпуск докато трае проверката по случая с 3-годишния Александър. "Проверката вече е ясна. Резултатите са ясни. Аз нямам причина да не бъда в болницата и утре, здраве и живот, съм на работа. Вече съм в график", каза още тя.

Лекарката казва, че не е изненада от резултатите в доклада на Медицинския надзор. И според тях няма пропуски в диагностично-лечебния процес на момчето. "Надявам се хората ще разберат най-накрая, че ние медиците не сме всесилни. Че става дума за едно изключително тежко протичащо, бързоразвиващо се заболяване. По отношение, на което не може да се направи нищо друго", обясни д-р Георгиева. От Лекарския съюз защитиха екипите на трите болници, които е обиколило семейството на 3- годишния Александър.

"Ние имаме право да се защитим. Заставаме твърдо зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.

Елена Георгиева е поискала премиерът да излезе с публична позиция по случая след окончателния доклад на Медицинския надзор.

"След като тази оценка вече е факт, е редно българските лекари и обществото да са наясно, че преди да се установи грешка, преди да се установи вина, тя не бива да се предполага", добави тя.

От Министерския съвет са отговорили на Георгиева, че документите по случая са предадени на прокуратурата. Екипът ни не успя да се свърже с родителите на починалия Александър. След случая анестезиолози от детската болница напуснаха, а интензивното отделение е затворено до 6 януари. Възможно е срокът да се удължи, ако не се намерят специалисти. Опасност от затваряне на други отделения няма, твърдят от болницата.

Обявиха причината за смъртта на 3-годишния АлексВ света 800 000 души умират от пневмония годишно

Борисов: Трябва да има възмездие за починалото 3-годишно дете! Искам да се отстранят всички, замесени в смъртта муНезабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните, заяви премиерът