На първо място искам да поднеса искрените си съболезнования на близките на детето. Поводът е нещастен случай, който се случи преди повече от месец. Запазихме мълчание, защото ние лекарите смятаме че трябва да загърбваме емоциите и да изчакайте доказателствата. Това каза председателят на Българскк лекарски съюз д-р Иван Маджаров, по време на брифинг, предаде Агенция "Фокус". "Такова е нашето ежедневие. Принудени сме да взимаме решения в тежки моменти и да изчакаме доказателствата. Когато вече ги имаме стана ясно, че този случай се касае за изключително тежка инфекция, протекала по най-бързия начин. Двустранна пневмония, кръвоизлив в надбъбречните жлези. Състояние несъвместимо с живота. Настъпващо изключително бързо", каза д-р Маджаров.

"За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно. За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете неоснователно бяха наранени - Д-р Елена Георгиева. Стигна се до там, че специалността педиатрия да получи допълнителен отлив. Стигна се до там уважавани лекари да бъдат опетнени", добави председателят на БЛС.

"Имаме право да се защим, заставаме зад колегите, когато бъдат нападани без доказателства. Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме необходимост. В съвремието стават чудеса, чудесата са възможни обаче, когато вярваме в своя лечител и когато му имаме доверие. Нито нашето общество, нито ние като лекари можем да работим в среда, в която няма доверие", допълни още той.

"Искрено заявявам, че вярвам на българските медии. Надявам се заедно да направим, така че обществото да вярва на българските лекари", каза още д-р Иван Маджаров.

Борисов: Трябва да има възмездие за починалото 3-годишно дете! Искам да се отстранят всички, замесени в смъртта муНезабавно да се махат оттам, докато свършват проверките и се намерят виновните, заяви премиерът