Роботизираната хирургична система за безкръвни операции Da Vinci въвеждат в АГ болница "Майчин дом".

Инвестицията за купуването на робота в Майчин дом е 6 000 000 лв. Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че от тях 2 млн. лв. са инвестиция от Министерството на здравеопазването, 2 млн. лв. от МУ-София, и 2 млн. лв. от "Майчин дом".

Ананиев окачестви днешния ден като празник, защото не всички държави могат да си позволят новата високоспециализирана технология, с която "Майчин дом" вече разполага, а роботът е важен, тъй като с него в световен мащаб е спасен животът на над 5 млн. души. От апарата Da Vinci ще могат да се възползват пациенти от цялата страна.

Христо Стоев от фирмата-представител на DaVinci обясни, че у нас това е третият апарат в София, има два също така в Плевен. "За първи път в Плевен е извършена първата роботизирана хирургия през 2008 г.", обясни той. В "Майчин дом" по думите му е последното поколение робот Da Vinci.

Директорът на Университетската АГ болница "Майчин дом" – София проф. д-р Иван Костов обясни, че тук имат последната генерация робот с камера, която позволява чрез вкарването на специално фосфоресциращо багрило в пациента светват лимфните възли, в които има метастази от ракови клетки.

"Ще се правят всички видове гинекологични операции, също така тук ще работят уролози и хирурзи от Александровска болница", обясни той.

Първите операции ще бъдат за сработване на екипа. Административната част на операциите пък започва със сключването на договор със Здравната каса, за да може пациентките и пациентите, които се осигуряват, да не плащат от джоба си тези пари, защото става дума за скъпи операции.

"И когато всичко канализираме вече мисля, че ще започнем ежедневно да оперираме с робота", каза още той.

Проф. Костов очаква в рамките на следващите няколко месеца да сключат договор със здравната каса. "Това е една операция, която касата покрива в момента напълно като себестойност", посочи проф. Костов.

На въпрос кога реално тук ще могат да идват пациенти, за да се оперират, той каза: Ако всичко върви както сме го планирали, защото има организация строга, би трябвало в рамките на месец и половина най-късно да оперират първите пациенти.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева също присъства на откриването на новата технология за безкръвни операции. Караянчева е член на новоучреденото болнично настоятелство, което беше представено днес в аулата на болницата. Тя благодари за честта да бъде част от това него, защото "Майчин дом" е болница с мисия да помага, да пази и да поема в ръцете си най-крехките същества, толкова обичани от родителите си.

Български учени работят по създаването на робот с емоцииИмат и проект за трансформиране на мозъчни импулси в движения на робот

Снимка: БГНЕС