Драстично увеличение на заболелите от грип и остри респираторни заболявания/ОРЗ/ се отчита в област Пловдив. През първата седмица на януари случаите са достигнали стойности почти три пъти по-високи от тези, регистрирани в края на 2023г.. Към момента заболеваемостта в областта е 147,3 на 10 000 души.

Най-засегнати са децата във възрастовата група между 5 и 14 години, както и пациентите между 15 и 29 -годишна възраст. Общо групата им представлява близо 60% от всички боледуващи. Най-ниски стойности отчитат в групата 65+ години.

От Регионалната здравна инспекция обаче са категорични, че в това увеличение няма нищо смущаващо.

По-високите стойности се дължат на това, че в последната седмица на 2023г. Повечето лаборатории и кабинети бяха в почивка и не получавахме реално представени данни как се движи заболеваемостта. Оттук идва и тази голяма разлика в първата седмица на януари. В действителност има ръст на грип и ОРЗ, но той не надвишава обичайните за сезона граници“, коментира пред TrafficNews началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ д-р Таня Учорджиева.

По думите ѝ все още стойностите, регистрирани в област Пловдив, са далеч от епидемичните, а пикът се очаква да бъде в края на януари и началото на февруари. Разпространението на COVID също се движи в стойности – по-ниски от средните за страната, допълва д-р Учорджиева.

По данни на Националния център по заразни и паразитни болести общата заболеваемост за страната в седмицата от 1 януари до сега е 118 на 10 000. Най-високи стойности отчитат областите Смолян (200), Силистра (196), Пазарджик (190) и Габрово(186). От другата страна, най-ниско разпространение на грип и ОРЗ спрямо общото население се регистрира в Разград(74) и София-град (76). Националните данни отчитат, че най-засегнати са бебета и деца до 5-годишна възраст, следвани от деца между 5 и 14 години.

Резултати, изследвани в Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“, сочи, че от 80 проби три са реагирали за A/H3N2, а 7 за A/H1N1 (2009). След изолирания случай на грип А при 20-годишна жена от Пловдив през 28 декември, не са били отчитани други случаи, допълниха от РЗИ.

Първи случай на грип А е регистриран в ПловдивПо празниците в инфекциозно отделение са постъпвали пациенти предимно след преяждане