Първи доказан случай на Грип А в Пловдив. Пробата е взета от жена, съобщиха от Регионалната здравна инспекция до TrafficNews. При тези случаи не се налага изолация на болния или карантина, а лечение и проследяване на състоянието. През седмицата от 18 - 22 декември в Националната референтна лаборатория са доказани общо 12 случая на инфекция с грипен вирус A(H1N1)pdm09 и 1 - с A(H3N2). Вирусите са идентифицирани в респираторните проби на два амбулаторно лекувани пациенти в Бургас и София и 11 хоспитализирани пациента в София, Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик и Сливен.

Повечето проби, които сме изпратили към Националния център по заразни и паразитни болести, са положителни за респираторен синцитиален вирус и за аденовирус. Една е пробата за грип А“, заяви началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ д-р Таня Учорджиева. Възможно е на тях да се дължат зачестилите случаи на оплаквания като повишена телесна температура и мускулни болки, от които все повече пловдивчани се оплакват през последната седмица, допълват от РЗИ.

През празниците в инфекциозна клиника са били регистрирани основно случаи на  гастроинтестинални проблеми – болки в корема, гадене, повръщане.

Може би това се дължи на прекомерното консумиране на храна през този период. Няма притеснителни случаи от докладваните до РЗИ, няма морбили или коклюш. Оттук насетне ние ще следим ситуацията ежедневно“, допълни докторът.

Пикът на сезонните грипове се очаква в средата на януари, допълва шефът на общопрактикуващите лекари в Пловдивско д-р Костадин Сотиров. По думите му пациентите, боледуващи от сега циркулиращите вирусни инфекции, имат различен спектър от симптоми.

За изясняване на пълната картина около вирусните инфекции трябва да се прави вирусологично изследване, а в общата практика нямаме често подобни възможности. Нас ни интересува дали се касае за вирусна или бактериална инфекция, за да се приложи антибиотично лечение, ако има бактериална инфекция. При вирусните се прилага симптоматично лечение“, допълни лекарят.