Единадесет са вече COVID зоните в Пловдив и областта, където хората със съмнения за заболяването могат да бъдат прегледани безплатно и да им бъдат предписани безплатни лекарства. Националната здравноосигурителна каса е сключила договор с още едно лечебно заведение от извънболничната помощ, което ще обслужва пациенти, съобщиха от НЗОК.

Кабинети са разкрити в ДКЦ I, ДКЦ II, ДКЦ V, ДКЦ VII, ДКЦ „Свети Георги“, АСИП-МЦ „Еврохоспитал” в Пловдив, МЦ „Света Елисавета” в Раковски, МЦ "Паркмед" в село Браниполе, Кричим, Брезово и село Белозем.

„При пристигането в центъра, на всички задължително са прави антигенен тест и в зависимост от резултата се изписва съответното лечение. В рамките на десет дни пациентът може да посети повторно кабинета, ако се наложи, се насочва за хоспитализация. Правят се клинични изследвания, образна диагностика, при необходимост – микробиологични изследвания. Изписват се и лекарства с електронни рецепти”, обясни пред TrafficNews управителят на Второ ДКЦ д-р Валентина Костуркова.

Според инструкциите на НЗОК, лекарствата, които могат да се изписват безплатно на хората за домашно лечение в COVID зоните, са разделени в три групи - антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването. Конкретните молекули носят наименованията Dexamethasone, Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Bromhexine, Budesonide, Enoxaparin и Nadroparin, Clopidogrel. От тях има общо 22 лекарства с различни търговски марки. Ако предписаният от лекаря медикамент липсва в аптечната мрежа, той може да бъде заменен на място от фармацевтът.

Специалистите могат да предписват лекарства както за лечение и атакуване на вируса, така и за профилактика и предотвратяване на възможни усложнения. Медикаментите се предписват електронно на здравноосигурените пациенти, като една рецепта може да съдържа до три препарата. С електронната рецепта лекарствата могат да бъдат получени безплатно в аптеките, които имат договор с НЗОК.

Ето списъка на разкритите COVID зони в Пловдивска област (в него все още не е включена тази в Браниполе, тъй като договорът е сключен преди два дни):

 

Лечебните заведения от извънболничната помощ, които имат сключен договор със Здравната каса: