Смениха датата, в която учениците от Пловдив и областта ще преминат на онлайн обучение. За да няма струпване на деца в образователните институциите в понеделник (29 януари), учениците ще стартират следващата учебна седмина у дома пред компютрите. Дистанционното обучение ще бъде въведено в рамките на седмицата 29 – 2 февруари. По този начин ваканцията им става с един ден по-дълга, тъй като 5-ти също е неучебен ден заради междусрочната ваканция. 

Припомняме, че по-рано през деня областният оперативен щаб за борба с грипната епидемия обяви въвеждане на онлайн обучение от 30 януари до 5 февруари. Понеделник бе оставен като присъствен ден, за да има възможност мерките да бъдат съгласувани и РУО-Пловдив да организира процеса. Малко по-късно оттам изпратиха обновена информация, че е получено указание от Министерство на здравеопазването, според което децата следва да останат вкъщи и в понеделник.

Решено! Учениците в Пловдив и областта минават онлайнКметът е готов при необходимост да даде три дни ваканция

Както вече съобщихме, във връзка със зачестилите случаи на заболели от грип А, се ограничават и извънкласните дейности за ученици. Децата от детските градини и ясли обаче ще продължат присъствено, като в сила продължава да бъде въведеният строг филтър.

Останалите мерки, които щабът разпореди преди седмица, също ще бъдат валидни до 5 февруари. Сред тях са отлагане на профилактичните прегледи и задължителните имунизации, ограничение при свижданията на болните. 

Учениците ще се обучават онлайн, а няма да излязат във ваканция, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си, коментира началникът на РУО Иванка Киркова. Тя бе катерорична, че дистанционното обучение ще премине гладко и няма да създаде проблеми при финализирането на срока.