Учениците от Пловдив и областта минават в онлайн форма на обучение. Това реши областният оперативен щаб за борба грипните епидемии, който заседава днес.

Решението влиза в сила от 30 януари до 5 февруари включително. Във връзка със зачестилите случаи на заболели от грип А, се ограничават и  извънкласните дейности за ученици. Децата от детските градини и ясли ще продължат присъствено, като в сила продължава да бъде въведеният строг филтър.

Останалите мерки, които щабът разпореди преди седмица, също ще бъдат валидни до 5 февруари. Сред тях са отлагане на профилактичните прегледи и задължителните имунизации, ограничение при свижданията на болните. 

Учениците ще се обучават онлайн, а няма да излязат във ваканция, за да може спокойно да завършат първия срок, тъй като не всички са оформили оценките си, заяви началникът на РУО Иванка Киркова. Регионално управление на образованието ще има възможност в понеделник да подготви цялостната организация за преминаване в обучение в електронна среда и да я съгласува с образователните институции.

Към момента под 30% са свободните легла в лечебните заведения за хора с респираторни заболявания, допълни доктор Сийка Димчева, директор на РЗИ-Пловдив. Тя обясни, че в момента ще бъде подготвена заповедта за въвеждане на ограничителни мерки, която трябва да бъде съгласувана и одобрена от главния държавен здравен инспектор. 

Кметът Костадин Димитров, който също присъстваше на заседанието, изрази готовност след изтичане на срока за дистанционно обучение, при необходимост да пусне учениците в тридневна ваканция. Дали има нужда от такава, ще стане ясно след следващата среща на щаба, предвидена за 5 февруари.

По данни 30% от изследваните проби изпратени към национална референтна лаборатория са реагирали на грип тип А. Най-засегнати са във възрастовата група на учениците.