Зелената трева, цъфтящите дървета и пролетните цветя са предвестник на пролетта, но с тях идват и сериозни проблеми за хората, които развиват алергии. Всички познаваме поне един човек, който напролет винаги киха и е със зачервен нос, и сълзящи очи.

Пролетните алергии са известни още като сенна хрема и сезонен ринит.

Репортер на медията ни се свърза с д-р Гергана Андреева, която е общопрактикуващ лекар в Пловдив, за да изясним кои са причинителите на тези алергии, как да ги избегнем и кои са най-добрите начини да намерим облекчение на симптомите.

„Симптомите на това състояние са възпалени очи, хрема, запушен нос, тъмни кръгове под очите, кихане, драскащо гърло, подути синуси, сърбеж в ушите, носа и гърлото. По-тежки симптоми могат да бъдат резултат от синусовото налягане, което се причинява от сенната хрема. Те включват загуба на обонянието, болки в лицето, в ушите и синусово главоболие”, обясни тя.

Тези алергии се получават в следствие от това, че с настъпването на пролетта растенията и дърветата отделят прашец във въздуха. Ако човекът е алергичен към някое от тези вещества, имунната система прави опит да се справи с тях чрез отделянето на алергични антитела. Друг фактор е това, че в сухите и топли дни има най-голям брой полени, особено сутрин. Пролетните алергии могат да започнат още от февруари (ако времето е необичайно топло за сезона) и да продължат до лятото.

„За да се намалят симптомите има няколко варианта. Най-сигурният е да се започне прием на лекарства като перорален антихистамин още преди началото на сезона на алергиите. Второто нещо, което може да се направи е да се постави пречиствател на въздуха в дома на хората, които проявяват симптомите. Третото нещо е да се сваля връхната дреха още с прибирането, за да не се вдишва от полепналия прашец. Не е добре да се отварят прозорци, за да не влиза прашец”, заяви тя.

Д-р Андреева допълни, че диагностицирането на пролетна алергия става чрез тест с убождане, при който лекарят поставя малко количество алерген върху кожата, за да се провери дали ще се получи реакция. Той отнема между 10 и 20 минути.  Вторият вариант е чрез инжектиране на малка част алерген под кожата, за да се провери за реакции.  И последният вариант е чрез кръвен тест, който се изследва в лаборатория.