Изследователи от Американското общество на химиците проведоха експеримент, който показва, че съдържащата се в текилата захар помага за отслабването. Също така намалява нивото на захар в кръвта.

Обикновено алкохолът предизвиква силно чувство на глад, заради което започваме да ядем безконтролно, което води до качване на излишни килограми. Оказва се, че захарта, намираща се в растението агава, от което се прави текилата, не предизвиква изблик на глад.

Тайната е в това, че агавинът (захарта) не се усвоява от нашия организъм, следователно нивото на захар в кръвта не се променя. По време на тестовете, на опитни мишки учените са давали нормално количество храна, а във водата са добавяли агавин. Резултатът бил, че мишките яли по- малко, а нивото на захар в кръвта им било по- малко от това в кръвта на контролната група. Резултатите от това изследване могат да бъдат използвани в лечението на диабет тип 2, както и на затлъстяването.