Министерство на здравеопазването излезе с официално съобщение, в което обясни, че ваксинацията на децата у нас вече е възможна при две условия - възрастова граница над 12 години и задължително с рНК ваксината на Pfizer.

"Във връзка с множество постъпили запитвания, информираме, че считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech", написаха от здравната институция. 

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Кратката продуктова характеристика на ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech можете да намерите тук

Припомняме, че д-р Христиана Бацелова, епидемиолог и преподавател в МУ – Пловдив, посочи, че се надява от есента възрастовата граница да падне на над 5 години, като възможна ваксина за приложение да е освен "Пфайзер", така и американската "Модерна". 

Д-р Бацелова: Колкото повече неваксинирани, толкова повече нови варианти на COVID-19Ваксините са ефективни и срещу индийския вариант, каза епидемиологът